Домусчиев: Токът у нас за бизнеса - 40 пъти по-скъп от Германия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8168084 www.24chasa.bg

В неделя на българската борса цената бе 63 евро

за мегаватчас

“1 евро за мегаватчас в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса “задължение към обществото” е цената на електроенергията днес! Е, как ще ги стигнем германците?!”

Това написа в неделя в профила си във фейсбук председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който е и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Коментарът е по повод публикуваните от Energy live цени на пазара на борсовите платформи “ден напред” за 9 февруари, неделя. (Виж картата.)

“Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия “Кремиковци” - “ТЕЦ Марица Изток 2”?”, заключава ротационният председател Домусчиев.

Данните за неделя показват цена от 1,57 евро за мегаватчас в Германия, 14,73 евро във Франция, 37,62 евро в Румъния. Втора по висока цена след България е Гърция - с 50,27 евро.

Обикновено в неделя цените на сегмента “ден напред” са най-ниски, на 2 февруари например са били 50,02 лв. за мегаватчас.

Ситуацията за понеделник, 10 февруари, е по-нормална. Базовата електроенергия (от 1 до 24 ч) е с цена от 70,79 лв. за мегаватчас, пиковата (от 9 до 20 ч) се е продавала средно за 86,30 лв., а след пика (от 1 до 8 и от 21 до 24 ч) струва 55,28 лв.

На сайта Energy live за понеделник България е с цена от 36,2 евро, по-високи са в Италия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Унгария. В Гърция цената е 51,63 евро.

По-евтин ток, продаван на платформите “ден напред”, има в Германия - 7,88 евро, във Франция - 19,78, в Австрия, Испания, Португалия, Швейцария диапазонът е между 31 и 32 евро за мегаватчас.

От началото на годината у нас цените на борсата при покупките за ден напред са високи и това стимулира внос на електроенергия. От 1 януари до 2 февруари ръстът на влязлата в страната електроенергия е 108,21%, сравнено със същия период на 2019 г.

Високата цена на електроенергията у нас накара в петък работодателите да излязат с декларация против спасяването на държавната “ТЕЦ Марица Изток 2”, което според тях щяло да струва 150 млн. лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане