Разследват незаконно депо за отпадъци в с. Ягодово

https://www.24chasa.bg/novini/article/8172671 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Собственикът на незаконните депа за боклуци в пловдивското село Ягодово и по поречието на река Чая, е един и същи човек. На парцел с площ от 40 декара, който е съсобственост на няколко човека, от поне пет години работи незаконно депо за отпадъци. Въпреки сигналите, до момента реакция от институциите няма. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, цитирана от БГНЕС.

„Собственикът на депото е събирал от фирми и граждани огромни такси, многократно по-високи от тези в законните депа. Той е и собственик на терена с незаконно сметище по поречието на река Чая. Материалите по двете разследвания ще бъдат предоставени на прокуратурата”, съобщи Каназирева.

Пет години продължава незаконното изхвърляне на отпадъци. Веднъж е правена и проверка за незаконен добив на инертни материали, но производството е прекратено от Районна прокуратура.

Незаконното депо в землището на Ягодово се е стопанисвало по обичайната процедура - изкопани са дълбоки ровове, където са складирани боклуците, отгоре е засипвано с инертни материали, след което отново са депонирани нови отпадъци. Сред тях има предимно строителни и производствени отпадъци.

До момента експертите са открили два пласта на 4 м дълбочина. Подобен е подходът в река Чая, където същият собственик на незаконното депо, но заради нерегламентираното депониране е паднала подпорна стена на реката. При проверката там са били открити отпадъци в чували с надпис „Made in Spain”.

Боклуците са насипвани върху дигата на реката, отгоре е засипвана пръст, като по този начин се образувал насип с височина около 7 м, който е навлязъл в река Чая. При повишаване на дебита на реката има опасност тя да разнесе отпадъците по течението си.

По непотвърдена информация собственикът на двата терена е от Северозападна България.

На брифинга на областния управител в Пловдив присъстваха и представители на всички институции, които имат отношение към проблема- РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи.

Сигналът, освен до прокуратурата, е изпратен и до Министерствата на енергетиката и на земеделието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември