Феноменът Ел Ниньо има негативен ефект върху биоразнообразието на насекомите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8173692 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че донесеното от Ел Ниньо топло и сухо време е виновно за драматичното намаляване на популациите торни бръмбари в Амазония, съобщи ЮПИ.

Торните бръмбари пренасят и рециклират хранителни вещеста и разпръскват семена. Здравето на популациите торни бръмбари може да се използва като индикатор за здравето на екосистема.

Повечето проучвания за последствията от сушата и горските пожари в Амазония фокусираха вниманието върху дърветата, но новото изследване показва, че Ел Ниньо също има негативен ефект върху флората и фауната, предаде БТА.

Като част от широкомащабно изследване между 2010 г. и 2017 г. учени преброили торни бръмбари от 98 вида, живеещи в 30 участъка от Амазонската джунгла в Бразилия. През 2010 г. били преброени около 8000 бръмбара в тестваните 30 участъка, а през 2016 г. след месеци на донесени от Ел Ниньо горещини и сухо време - едва около 2600 бръмбара.

Предишни изследвания разкриха, че засегнатите от горещини, суша и човешка дейност участъци от джунглата са по-податливи на горски пожари. Новото изследване установи, че намаляването на торните бръмбари е по-голямо в горите, където е имало пожари, отколкото в засегнатите само от горещини и суша участъци. "Открихме далеч по-малко торни бръмбари след Ел Ниньо, а оцелелите се затрудняваха да вършат работата си, свързана с разпространение на хранителни вещества и семена в засегнатите само от суша участъци от джунглата и в горите, в които е имало също пожари", заяви Родриго Фадини от Федералния университет на щата Пара в Бразилия.

Резултатите от изследването са публикувани в Biotropica

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за