Феноменът Ел Ниньо има негативен ефект върху биоразнообразието на насекомите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8173692 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че донесеното от Ел Ниньо топло и сухо време е виновно за драматичното намаляване на популациите торни бръмбари в Амазония, съобщи ЮПИ.

Торните бръмбари пренасят и рециклират хранителни вещеста и разпръскват семена. Здравето на популациите торни бръмбари може да се използва като индикатор за здравето на екосистема.

Повечето проучвания за последствията от сушата и горските пожари в Амазония фокусираха вниманието върху дърветата, но новото изследване показва, че Ел Ниньо също има негативен ефект върху флората и фауната, предаде БТА.

Като част от широкомащабно изследване между 2010 г. и 2017 г. учени преброили торни бръмбари от 98 вида, живеещи в 30 участъка от Амазонската джунгла в Бразилия. През 2010 г. били преброени около 8000 бръмбара в тестваните 30 участъка, а през 2016 г. след месеци на донесени от Ел Ниньо горещини и сухо време - едва около 2600 бръмбара.

Предишни изследвания разкриха, че засегнатите от горещини, суша и човешка дейност участъци от джунглата са по-податливи на горски пожари. Новото изследване установи, че намаляването на торните бръмбари е по-голямо в горите, където е имало пожари, отколкото в засегнатите само от горещини и суша участъци. "Открихме далеч по-малко торни бръмбари след Ел Ниньо, а оцелелите се затрудняваха да вършат работата си, свързана с разпространение на хранителни вещества и семена в засегнатите само от суша участъци от джунглата и в горите, в които е имало също пожари", заяви Родриго Фадини от Федералния университет на щата Пара в Бразилия.

Резултатите от изследването са публикувани в Biotropica

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него