Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176370 www.24chasa.bg
Арпи и Владимир представят “Театър на трохите”, рисувайки общите си мечти върху брашно. СНИМКА: Румяна Тонeва

Онлайн платформата “ДарПазар” предлага и други продукти и услуги с кауза

Да държиш любовта си в ръце, да я оформиш и да ѝ придадеш нов смисъл, като помогнеш не само на връзката си, но и на други хора. Това е идеята зад преживяването “Хляб за двама”, с което заедно с половинката си можем да омесим собствен любовен хляб.

Идеята е на Мрежа Хлебни Къщи, които използват т. нар. от тях хлебна терапия, за да помагат на хора с увреждания. Всяка седмица при тях идват хора от различни центрове, които чрез пресяване на брашно и месене на тесто изразяват своите емоции и споделят своите мисли.

“Хляб за двама” е насочен към всяка една двойка, която иска да преживее нещо различно, да си направи

оригинален подарък

за Свети Валентин

или друг повод и да открие нови аспекти на любовта си. Същевременно средствата от това отиват за хора с увреждания. Ваучер за събитието може да се вземе от онлайн платформата за продукти и услуги с кауза “ДарПазар”, разработена от гражданската организация Български център за нестопанско право заедно с друга международна социално отговорна компания.

Владимир Коцев и Арпи Анжилян избират да омесят своя хляб на деня на влюбените миналата година и толкова им харесва, че тази година се връщат отново в Хлебната къща. “Ние сме от 10 години заедно и всичко, което е лесно да се избере и да се подари по повод и без повод, вече беше подарено. На етап сме, в който искаме да си подаряваме преживявания. Започнах да търся и стигнах до “Хляб за двама” и това много ме грабна - самото месене, изпичането, ароматът са неща, които топлят всеки на символно ниво. Успяхме с това преживяване да си откраднем минути за нас, имаше отзвук у нас доста време след това. Хлябът си го изпекохме вкъщи като продължение на това преживяване, което не може да секне веднага, излизайки оттук. Изчакахме го да преседи, което удължи емоцията”, разказва Арпи.

Терапевтичната част на приготвянето на хляба започва още с пресяването на брашното, с което се разиграва “Театър на трохите”. Така двойката пресява своите избори, а това, което остава в ситото, са нещата, които не искат в живота си. Цялата маса се покрива с тънък слой брашно, върху което с житен клас влюбените рисуват своите емоции, общи мечти, как възприемат другия и какво обичат най-много в него.

Арпи и Владимир получават за задача да изобразят приоритетите за връзката им през започналата 2020-а година. Върху брашното пред Владимир се появява самолет, излитащ от терминала на летището. “Аз искам да пътуваме повече тази година, не го правим достатъчно”, обяснява той.

И явно мечтата им е обща, защото Арпи очертава земното кълбо. “При мен има много пътища и посока. Посоката липсва като че ли у хората и у нас самите. Съзнателно няма посока назад. Винаги смятам, че е хубаво човек да знае накъде е тръгнал и какво седи зад избора му, но мислите напред са по-ценни. Има и три сърчица, защото нашето семейство е от трима души с нашия син и когато има обич и любов, нещата се случват”, споделя тя.

След театъра на трохите брашното се събира в центъра на масата, за да се обедини енергията от всички пресявания, и започва месеното на самия хляб. То също е изпълнено с

много метафори - със

захарта добавяме това,

което най-много обичаме

и ценим у другия,

а солта символизира предизвикателствата във връзката. Добавят се водата и квасът, както и подправки по избор - куркума, червен пипер, сусам, чубрица, мащерка. Чрез месеното двойката може да усети собственото си темпо, дали някой избързва или прилага повече сила например. Оформянето на хляба и украсата върху него е по избор. Арпи и Владимир например рисуват кръст и слънце. “Защото ти си моето слънце”, обръща се той към приятелката си.

“Любовните хлябове се родиха като събитие, с което да разнообразим дейността си. От есента направихме и приятелски хляб. Опитваме се да бъдем финансово независими и затова правим платени събития, които да подкрепят безплатните ни дейности с хората с увреждания”, обяснява Милена Караканова, която работи в Хлебната къща. Чрез тях се интегрират социално и образоват младежи от аутистичния спектър, деца от дневни центрове, за които това е съпътстваща терапия. Всеки път се избира някаква тема, свързана със сезона или предстоящ празник например. Често идват едни и същи хора, които знаят, че тук може да бъдат изслушани и се чувстват спокойни, а същевременно добиват по-висока оценка за себе си.

За незрящи хора пък се организира “Хляб на тъмно”. При спуснати завеси обучен екип от 17 незрящи младежи помагат на зрящи да омесят хляб, без да виждат, за да усетят света без едно от основните си сетива. Същевременно се заформят интересни разговори на теми като изкуството в живота ни или доверието между хората.

“Хлеботерапията е вид арттерапия, има рисуване, хлябът може да се оформя, а и това е единственият вид, който се основава на нещо базисно - знаеш, че си направил насъщния и можеш да хапнеш”, казва Милена.

Мрежа Хлебни Къщи е разпространена навсякъде по света. В София е единствената физическа къща в България, но такава терапия се провежда и в различни центрове във Варна, Пловдив и Стара Загора.

Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.
Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.

Освен с хора с увреждания, всеки месец екипът в София работи и с бежанци от Ирак, Сирия, Афганистан, за да им помогне да се интегрират в обществото, да им даде “сцената” и да вземат нещата в свои ръце. Те самите показват различни видове хляб и тестени изделия от техните страни. Сега Милена и колегите ѝ искат да направят и онлайн платформа, на която да качват своите методи на работа и хора от цял свят да се възползват от тях.

Здрава Воденичарова също работи в Българския център по нестопанско право (БЦНП) - фондация, която подкрепя гражданските организации. Част от дейността ѝ е подпомогната от Фондация “Америка за България”. БЦНП подава ръка и

финансира проекта

“Хляб на тъмно”,

а сега помага и като включва дейността им в онлайн платформата “ДарПазар”. Тя продава продукти на социални предприятия, които произвеждат изделия и предлагат услуги, чрез които подкрепят хора в нужда, опазване на природата и други каузи.

“Стартирахме с едно притеснение, че това е поредната платформа за пазаруване. Но през декември, още със старта ѝ, започнахме с голям успех, което говори, че хората имат нужда да правят добро”, щастлива е Здрава.

Тя обяснява, че БЦНП е само администратор на платформата, а тя е отворена за всички, защото целта ѝ е организациите да се научат да продават продуктите си на повече хора. В момента в нея са се включили 24 социални предприятия.

За 14 февруари освен “Хляб за двама”, могат да се намерят и други подаръци. Предлагат се различни продукти във формата на сърце - като възглавнички, бижута или свещи, но и други оригинални неща. Романтичната “Природа в кутия” на Българска Фондация Биоразнообразие съдържа шоколад с натурална морска сол, добита от Атанасовско езеро, червено вино от семейна винарска изба и ръчно изработена свещ от 100% натурален пчелен восък. Целта на фондацията е да подкрепя българската природа, като я събират в една кутия чрез продукти на фермери, които работят и живеят в защитени зони.

“Каритас София” предлага комплект червен и черен кожени визитници, изработени от жени, търсещи и получили международна закрила и пребиваващи на територията на България. А ако някой иска да помогне за опазването на дивите птици и техните местообитания, може да избере “значки за любов”. Те са комбинация между орел и пеперуда или дива роза, символизиращи значението на мъжа и жената един за друг.

Освен любовната кампания “ДарПазар” вече се предлагат различни мартеници, защото центровете за работа с хора с увреждания много добре умеят да ги изработват.

А на 22-23 февруари 13 организации ще се включат и на физически базар “Малкото е много”, където, освен че ще се предлагат продукти, ще има и работилници и посетителите сами ще могат да се включат в изработката на някои от изделията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол