Съпруга на бивш хазартен шеф ходатайствала за фирма, но не на Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176383 www.24chasa.bg
Прокурор Венцислав Фердинандов СНИМКА: Авторката

Съпругата на бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев ходатайствала за по-благосклонна проверка на фирма, която обаче не е на Васил Божков. Щом узнал началникът на дирекция  "Контролна дейност" дейност в комисията  Тодор Марков веднага пуснал докладна до председателя Александър Георгиев.

Това стана ясно в специализирания съд, където прокурор Венцислав Фердинандов поиска постоянен арест за Пламен Георгиев и Тодор Марков. Двамата са бивш и настоящ шеф на дирекция "Контролна дейност" в комисията. Пламен Георгиев е заемал поста допреди година и половина по времето на Огнемир Митев, а Тодор Марков - последните 6 месеца. 

Те са обвинени, че са част от организираната престъпна група с лидер Васил Божков, ощетила хазната с 559 млн. лв. Имат и обвинение за длъжностно престъпление, че не са осъществили достатъчно контрол. Прокурор Фердинандов посочи, че свидетели са казали, че двамата са се познавали с Божков, а Марков заел поста шеф на контролната дирекция благодарение на това си познанство. Той постъпил в комисията през 2014 г. като младши експерт, който до юли 2019 е отговарял за деловодството.

"Трябва да се спре това грабене от една организирана шайка, благодарение на която е ограбен половин милиард лева", каза прокурор Фердинандов.

Според адвоката на Тодор Марков Слави Димитров неговият клиент в продължение на 5 години е бил административен секретар на деловодството и е разнасял справки. Той "се движил", след като комисията е взимала решенията. Освен това дори основните свидетели по делото  братята Боян и Цветомир Найденови, които са жалбоподатели, изобщо не знаели, че съществува такъв човек.

Адвокат Димитров посочи, че Марков нареждал проверките винаги да се правят в последния момент, за да не се знае за тях. Той даде и пример как е реагирал шефът на контролна дейност, когато му се  обадила съпругата на Огнемир Митев. Бащата на Марков получил инсулт, когато видял по телевизията, че синът му го извеждат с белезници от комисията по хазарта.

След като е бил задържан на 21 януари, за едно денонощие той е бил пуснат, а с Пламен Георгиев са обвинени в събота. Съдът реши мярката за неотклонение да бъде домашен  арест - и на двамата, защото нямало доказателства те да са част от престъпната група, не били с йерархична зависимост от нейните членове.

В същото време обаче имало достатъчно данни, че не са изпълнили своите служебни задължение - т.е. да осъществят контрол.

Според съда задържането им под стража е несъразмерно тежка мярка за неотклонение, а домашният арест ще ги дисциплинира и ще попречи да извършат престъпление. Решението не е окончателно, може да бъде обжалвано и протестирано. В такъв случай с мярката на двамата на 18 февруари ще се занимае апелативният спецсъд.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха