Закриване на софийския затвор поиска омбудсманът (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8177022 www.24chasa.bg
Омбудсманът Диана Ковачева (в средата)

Да бъде закрит Софийският централен затвор (СЦЗ), затворническото общежитие в “Кремиковци” и Керамичната фабрика към Врачанския затвор, препоръча омбудсманът Диана Ковачева.

Сградата на софийския затвор не може да се ремонтира, защото е паметник на културата. Лишените от свобода там са около 2000 и според Ковачева спешно трябва да бъдат преместени. Липсват и социални работници. Сега на един се падат 150 лишени от свобода.

Останалите 2 сгради също не могат да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания, показва докладът на омбудсмана.

“Условията в софийския затвор и общежитията в “Кремиковци” и Керамичната фабрика са много лоши. Те са пренаселени, има хлебарки, дървеници, проблем с хигиената. По този начин се нарушават основни човешки права", обясни Ковачева. “Драматични” били и условията в някои арести - в Свиленград, Габрово и в София.

Проблем има с финансирането на психиатричните болници и центрове за психично здраве. Близо 300 човека чакат да бъдат настанени в психиатрии. На ден на пациент се полагали 1,92 лв. за храна, а на затворниците - по 4 лв. Менюто е основно от боб, леща, коприва и ориз.

Пренаселени са и домовете за възрастни хора. В някои липсвал контрол и адекватна грижа. Наскоро омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция в с. Горско Косово.

Проверки са правени в общо 55 обекта, сред тях и домове за деца. В тях например имало момичета и момчета от вече 11 години, без родителите им да са лишени от права. Настанявали ги в домовете по липса на подходящо жилище.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България