През 2017 г. пак проверяваха приватизацията, имало 28 проблемни сделки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8178532 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

През 2017 г., по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор, пак бе направена проверка на приватизацията. Тогава бе изготвен и доклад, но не бе оповестен публично.

При изслушване в правната комисия на парламента тогава Цацаров съобщи, че от ДАНС са изпратили в прокуратурата 28 проблемни приватизационни сделки . Сред тях били продажбата на "Софарма", "Кремиковци", "Победа", "Техноимпекс"," Бургаски корабостроителници, Бургаско пиво.

От доклада станало ясно, че от 1992 г. са сключени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински активи. В писмото се посочвало и 5 основни проблема. Единият бил липса на единен закон. Вторият - преференции на РМД-тата и членове на управителните съвети да се включат в приватизацията. Третият проблем - немотивирано сключване на допълнителни споразумения като например анекси към сделките, отпадане на задължения за трудова заетост. Друг проблем бил липсата на следприватизационен контрол.

За всяка от сделките започнала проверка, но станало ясно, че досъдебни производства не могат да се образуват поради изтекла давност. Това било становището както на Софийска градска прокуратура, която основно е проверявала сделките, така и на Софийска апелативна прокуратура, която е потвърдила отказа. След като бил постановен отказ от ДАНС ,отказали да изпращат повече материали. Главният прокурор уточни, че в информационната система на прокуратурата делата не фигурират като приватизация, а по два основни текста от наказателния кодекс 283 А и 283 Б.

От изявлението му стана ясно, че от 2004 г. откогато съществува автоматичната информационна система до момента са образувани около 700 дела по този текст.

Едно от досиетата, изпратено от ДАНС е било за приватизацията на "Техноимпекс", в която е участвала сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова. По отношение на него на 26 май 2016 г. СГП е прекратила преписката, а на 12 юли Апелативна прокуратура София е потвърдила решението. Изводът е бил, че не са налице данни за извършено престъпление и са изтекли давностните срокове.

Сотир Цацаров тогава заяви, че трябва да има вариант, при който държавата да търси разваляне на сделки, или пълно изпълнение по тях, . "Иначе постигат се някакви наказателно-правни последици, а последици в собствеността, те са се случили и остават”, коментира Цацаров.

Той уточни, че не може да се иска от него да дава мнения за законопроекти и законодателни намерения. "И аз като гражданин имам право на мнение", заяви Цацаров.