През 2017 г. пак проверяваха приватизацията, имало 28 проблемни сделки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8178532 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

През 2017 г., по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор, пак бе направена проверка на приватизацията. Тогава бе изготвен и доклад, но не бе оповестен публично.

При изслушване в правната комисия на парламента тогава Цацаров съобщи, че от ДАНС са изпратили в прокуратурата 28 проблемни приватизационни сделки . Сред тях били продажбата на "Софарма", "Кремиковци", "Победа", "Техноимпекс"," Бургаски корабостроителници, Бургаско пиво.

От доклада станало ясно, че от 1992 г. са сключени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински активи. В писмото се посочвало и 5 основни проблема. Единият бил липса на единен закон. Вторият - преференции на РМД-тата и членове на управителните съвети да се включат в приватизацията. Третият проблем - немотивирано сключване на допълнителни споразумения като например анекси към сделките, отпадане на задължения за трудова заетост. Друг проблем бил липсата на следприватизационен контрол.

За всяка от сделките започнала проверка, но станало ясно, че досъдебни производства не могат да се образуват поради изтекла давност. Това било становището както на Софийска градска прокуратура, която основно е проверявала сделките, така и на Софийска апелативна прокуратура, която е потвърдила отказа. След като бил постановен отказ от ДАНС ,отказали да изпращат повече материали. Главният прокурор уточни, че в информационната система на прокуратурата делата не фигурират като приватизация, а по два основни текста от наказателния кодекс 283 А и 283 Б.

От изявлението му стана ясно, че от 2004 г. откогато съществува автоматичната информационна система до момента са образувани около 700 дела по този текст.

Едно от досиетата, изпратено от ДАНС е било за приватизацията на "Техноимпекс", в която е участвала сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова. По отношение на него на 26 май 2016 г. СГП е прекратила преписката, а на 12 юли Апелативна прокуратура София е потвърдила решението. Изводът е бил, че не са налице данни за извършено престъпление и са изтекли давностните срокове.

Сотир Цацаров тогава заяви, че трябва да има вариант, при който държавата да търси разваляне на сделки, или пълно изпълнение по тях, . "Иначе постигат се някакви наказателно-правни последици, а последици в собствеността, те са се случили и остават”, коментира Цацаров.

Той уточни, че не може да се иска от него да дава мнения за законопроекти и законодателни намерения. "И аз като гражданин имам право на мнение", заяви Цацаров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното