НАП сложи предварителни запори на фирми на Васил Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8180522 www.24chasa.bg


Националната агенция за приходите започва ревизии на фирми, в които има дялове Васил Божков, твърдят запознати. От НАП отказаха коментар.

"Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс позволява на НАП при започване на ревизия или проверка, в хода на която се очаква да бъдат установени неплатени задължения, да наложи предварителен запор. Той ще бъде вдигнат, ако очакванията не се потвърдят. По време на запора собствениците не могат да се разпореждат с компаниите, а сделки за продажба на дялове или имущество са нищожни", обясниха процедурата експерти.
Според източници на "24 часа", списък с десетки фирми, в които има участие бизнесменът, е бил предаден от прокуратурата на данъчните, с искане да бъде установена тяхната изрядност към хазната.

Сред запорираните компании са основно тези, чрез които се притежават контролните пакети в "Ню геймс", която организира Националната лотария и "Евробет"- едноличната фирма на Божков- "Вабо 2012" и "Вабо 2017". Второто дружество притежава самолета на Божков. Запор на дялове има и над "АБВ 2014", която оперира със самолета. Запорирани дялове има и над "Евробет партнърс"- фирмата, която организира "Лотария България".