СЗО: Коронавирусът е по-страшен от тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/8181569 www.24chasa.bg
Американци, евакуирани от Ухан, си хвърлят маските от радост след като приключи карантината им. Те бяха изолирани в Ривърдейл, Калифорния. СНИМКА: РОЙТЕРС

Избухването на епидемията от новия коронавирус е най-големият враг на човечеството и е по-страшна глобална заплаха дори от тероризма, обяви Световната здравна организация. Тя предупреди, че заразата може да коси хората в продължение на повече от година, а надеждата е ваксина да бъде открита най-рано след 18 месеца.

“Честно казано, вирусът е способен да създаде по-голямо политическо, социално или икономическо сътресение от която и да било терористична атака. Той е най-опасният враг, който можем да си представим”, заяви директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Ден по-рано топвирусологът на Хонконг заплаши, че ако методите на предпазване се провалят, COVID-19, както кръстиха вируса, може да зарази от 60 до 80% от световното население.

Смъртните случаи в Китай станаха 1115, а заразените вече са близо 45 хиляди. Пекин твърди обаче, че процентът на заразените през последната седмица е спаднал с 48,2%.

Турски студент, завърнал се скоро от Китай, се оказа отрицателен за заразата. Турция се похвали също така, че е разработила нов тест, който установява наличието на вируса много по-бързо - от 90 до 120 минути. Досегашните проби излизаха за около денонощие.

Отхвърлен бе и съмнителен случай с китайски гражданин в Атина. Китайската компания “Еър Чайна” пък обяви, че спира полетите си до Атина за един месец от съображения за сигурност.

В същото време здравен работник от западния румънски град Решица, който е работил в Германия и е бил в контакт с четирима заразени с коронавирус, е приет в болница със симптоми, специфични за новата зараза.

Властите в Камбоджа пък разрешиха на круизен кораб да акостира на нейния бряг. Той бил връщан от 5 държави заради съмнения, че на борда има болни.