Тази година българска изложба в Лувъра няма да има (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8181695 www.24chasa.bg
Изящната огърлица от сребро с позлата, емайл и цветни камъни щеше да е част от изложбата. СНИМКА: Национален археологически музей (НАИМ)

Министърът на културата Боил Банов се срещна с Флоранс Робин, френската посланичка у нас

Няма да има българска изложба в Лувъра това лято. Експозицията с работно заглавие “Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)” в световния музей е отменена, съобщиха от Министерството на културата вчера.

Окончателното решение е взето след отказа на Св. синод да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на БАН, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Преди решението да бъде обявено, министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската патриаршия и БАН, както и с обществените настроения през последните дни. Според посланичката музеят “Лувър” дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история и то да стигне до милионите посетители. Въпреки отмяната на изложбата доброто сътрудничество с Лувъра и успешното партньорство между двете страни ще продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството, обединили се Банов и Робин. В сила е и 5-годишното споразумение със световния музей, подписано през 2016 г. от тогавашния министър Вежди Рашидов.

Въпреки добрите думи отмяната означава, че до края на годината не само обсъжданата експозиция, но и каквато и да е друга българска изложба няма да бъде показана в Лувъра. Причината - отреденото място за наши експонати бе в залата за ислямско изкуство, което именно породи недоволството. Друга свободна зала обаче няма, тъй като програмата на Лувъра е готова поне от година. Така е във всички музеи в света. Националната художествена галерия у нас също изготвя графиците за изложби в началото на всяка година, казаха експерти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)