Радев пожела Гешев да види престъпност в правителството (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8181944 www.24chasa.bg
Румен Радев със студентите в ЛТУ

Пита Борисов знаел ли е, че ДАНС го подслушва

“Защо Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице.” Това попита президентът Румен Радев по повод искането на главния прокурор ДАНС да разследва приватизацията. Той коментира темата пред медиите след среща със студенти от Лесотехническия университет. В лекцията си Радев се усъмни, че образованието днес прави младите хора способни и отговорни.

Огромната амбиция на Гешев да се пребори с престъпността и с корупцията е похвална, но той не вижда очевадното, каза президентът. И обясни, че “хранителна среда за корупция има там, където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки”. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават, каза той. Но иначе би поздравил Гешев, ако успее да направи ревизия на приватизацията.

“Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тях”, каза Радев на въпрос дали вижда синхрон между правителството и прокуратурата по повод разпространените записи от СРС. Случаят повдигал въпроса за връзката между премиера и главния прокурор, а пряко подчинената на премиера ДАНС реализира СРС. Затова Радев попита: “Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента, и то в грубо нарушение на закона? Ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението?” Ако пък не е знаел, значи “имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби”.

“Покрай “преборването” на контрабандата дали не се преборват и неудобните”, продължи Радев, подчертавайки как всяка сряда премиерът “привиква” главния прокурор и шефа на ДАНС. Като са толкова бдителни по отношение на държавния глава, как службите са проспали водната криза, боклуците, проблемите с хазарта, къщите за гости, срива в Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и др., попита той.