Решено! Национална карта на университетите ще контролира откриването на вузове и специалности

https://www.24chasa.bg/novini/article/8182950 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Депутатите приеха на второ четене промените в закона за Висшето образование, с които ще се изгради Национална карта на висшите училища в България. Картата ще описва университетите и специалностите в страната и ще показва наситеността на вузовете по региони както и къде от какви професионалисти има нужда държавата.

Още в първите минути на деня идеята за Националната карта на университетите се превърна в тема за дебати. Срещу нея възразиха от левицата. „Отиваме към поредната свръхцентрализация на България“, обяви от трибуната Ввалери Жаблянов от БСП.

В отговор министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че с така се контролира прекомерното е откриват нови вузове и нови филиал. На 90% образователната система е достигнала предела си на разрастване, но има още 10%, в които да се доразвива, обясни Вълчев.

„Текстът е гласуван единодушно в комисията – 16 гласа „за“. Текстът за картата е одобрен и от работодателски оранизаации, синдикатите и ректорите в страната“, каза също в отговор Милена Дамянова от ГЕРБ.

Картата на висшите учебни заведения ще бъде изготвена през тази година и трябва да бъде одобрена от Народното събрание, а създаването на университет ще става само с решение на парламента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите

Затворената граница между Германия и Дания заради бушуващата в Западна Европа пандемия от COVID-19 не успя да спре две приятелки да продължат да се виждат въпреки рестрикциите наложени и в двете държави. 89-годишната датчанка и 85-годишната германка се срещат всеки ден от началото на пандемията от двете страни на бариерата разделяща двете страни