Сачева: Държавата няма да плаща първите 3 дни болнични

https://www.24chasa.bg/novini/article/8183489 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Архив

Държавата отказва да плаща първите 3 дни болнични, но предлага пакет от мерки, за да се спрат злоупотребите.

Ако хората взимат болнични, без да имат нужда, или работодателите злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на средства от работодателите към държавата ще реши проблема, обясни социалният министър Деница Сачева. Тя обясни, че това би струвало 200 млн. лв. на държавата, които могат да се инвестират в конкретни политики.

Новите мерки и анализа на болничните, които държавата подготви трябва да се обсъдят на тристранка. Сред тях са глоби за хората в болнични, които не спазват предписания от лекаря режим, или пътуват в чужбина. Освен това те ще връщат пари за болничните, които са получили от НОИ. Служители от здравните инспекции, НОИ и РЗОК ще правят планови и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Това ще може да става и по сигнали от шефовете, но и от гражданите. Гранична полиция пък ще има достъп до базата данни с болничните и така веднага ще може да подава сигнали до НОИ, ако болен напуска страната. Предлага се и лекарите да изписват по-кратки болнични, както в края на 2019 г. предложи бившият социален министър Бисер Петков.

От 30 на 20 дни се намалява продължителността на временната неработоспособност с болничен от лекарска комисия. И от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК. Джипито пък ще изписва до 7 вместо 14 дни непрекъснат отпуск по болест. Ако болният не оздравее, ще трябва пак да отиде до кабинета на личния лекар. За една година пък джипито ще има право да ни предписва едва до 20 дни.

Всички тези мерки трябва да се обсъдят на тристранка. Бизнесът вече предупреди, че я бойкотира, ако не се обсъжда отпадането на задължението им да плащат първите три дни.

Повечето мерки, които ще бъдат обсъдени на тристранката са свързани именно с повишаване на ефективността на контрола и взаимодействието между Министерството на здравеопазването, НОИ и службите по трудова медицина, като едно от искания е и да има представители и на национално представителните организации, и на работодателите, и на синдикати в тези комисии тогава, когато трябва да се извършат по-сериозни и по-големи проверки, каза Сачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба