Ограничиха възрастта за ръководна длъжност във вузовете до 65 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8183749 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Депутатите ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години с приетите на второ четене промени в Закона за висшето образование, предаде БТА.

Според текстовете "на ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст". Вече започнатите мандати ще бъдат завършени, се предвижда в преходните и заключителни разпоредби на закона.

Както и досега в Закона за висшето образование за ректор, декан и директор на филиал, департамент или колеж се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище, с който се сключва договор за управление. Изрично е регламентирано, че мандатът на ректора се прекратява, освен при приключването му и при навършване на 65-годишна възраст.

По време на дебата Георги Йорданов /"БСП за България/ посочи, че трябва да се уточни понятието ръководна длъжност, тъй като освен ректор, декан с промените се добавят и ръководителите на катедри. Той посочи, че ръководителят на катедра не е юридическо лице и няма бюджет и следователно и атрибутите, които имат съответно ръководните длъжности.

Той настоя да бъде запазено положението на ръководителите на катедрите. Йорданов посочи, че няма да гласува, тъй като е в конфликт на интереси, защото е ръководител на катедра.

Милена Дамянова, председател на образователната комисия /ГЕРБ/ опонира на Йорданов и припомни, че това е предложение на колегата му от БСП Иво Христов.

"Ето това е текст, който касае младите хора. Искаме ли да даваме път на развитие на младите хора да заемат такива ръководни длъжности или искаме да имаме ръководители на катедри, които цялата си професионална кариера изпълняват, заемайки и тази длъжност", коментира Дамянова.

Валери Жаблянов /"БСП за България"/ посочи, че няма как с административни мерки ще се увеличи стимула в студентите и младите научни работници да израстват. "Това, че ще сложим възрастова граница от 65 години на ректорите и на ръководителите на факултети и на катедрите, означава ли че младите научни работници се готвят за ректори? В аргументацията се бърка целият смисъл на академичното израстване. Тук става дума за административни длъжности, не за научни", категоричен е Жаблянов.

Изказванията - даваме път на младите, защото слагаме 65-годишна възраст на ректора, са от друга историческа епоха, коментира още депутатът.

Колегата му Румен Гечев заяви, че ще подкрепи предложението, направено от Иво Христов.

Джема Грозданова /ГЕРБ/ увери, че мандатите, които са започнали, ще бъдат завършени. Тя уточни, че в някои висши училища в страната вече е възприето подобно ограничение във възрастта и подчерта, че за нея възрастта е предимство, а не недостатък, но е необходимо да се намери баланс.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че МОН е подкрепило предложението. "Причината е, не защото искаме да налагаме административни мерки, а защото има нужда от тях", каза той. По думите му моделът на автономия е довел до възможност да направиш така, че определен брой хора да са зависими за дълъг период от време и да няма алтернатива. "Тази безотговорност и безалтернативност води до промяна в стимулите на тези, които са на ръководна длъжност, води до запушване на системата, до липса на развитие и до това в крайна сметка системата да служи на статуквото, а не на развитието", категоричен бе Вълчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното