Майките на деца с увреждания излизат отново на национален протест, ще свалят Сачева

https://www.24chasa.bg/novini/article/8183832 www.24chasa.bg
Вера Иванова СНИМКА: Архив

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" обявиха от кулоарите на Народното събрание, че през март отново организират национални протести. Искането им е оставката на социалния министър Деница Сачева.

Майките бяха в парламента за среща с групата на БСП.

Проведохме среща на майки на деца с увреждания, които всички познават. Благодарение на тяхната битка приехме Закона за личната помощ, но той не може да работи пълноценно, защото правителството не осигури финансиране, каза председателката на левицата Корнелия Нинова.

На срещата с майките социалистите са обсъдили проблемите със закона и намерението на правителството да го отмени и да адаптира тестове от него в Закона за социалните услуги, който е отложен за 6 месеца.

Нинова призова правителството да не се пипа законът за личната помощ, а да се предостави финансиране за да заработи той.

Законът за социалните услуги да се обсъди на широк дебат с експерти и майките на деца с увреждания е становището на левицата след проведената среща.

Преборихме се за хората с увреждания, но пропагандата срещу нас, която се води след назначаването на министър Сачева е явна. Ще предприемем всякакви действия. Искаме нейната оставка. Ще спрем действията й и лъжите, които разпространява по медиите, каза Вера Иванова от "Системата ни убива".

Това е един закон, който отпуска средства на база индивидуална оценка. Най-тежките случаи получават по-голяма подкрепа. Всичко положително в този закон без аргументи министър Сачева иска да го премахне. Тя го надмина Гьобелс, каза друга от майките Вера Иванова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико