Сачева: Оставка бих подала, ако е решение на проблема

https://www.24chasa.bg/novini/article/8184065 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Архив

Събирането на всички социални закони в Кодекс за социалната грижа, предлага министър Деница Сачева. Това заяви тя от кулоарите на парламента, след като по-рано днес майките на деца с увреждания обявиха, че излизат на национален протест през март и искат оставката й.

Искам да изразя своето съжаление за това, че отново се събуждат страховете на майките на деца с увреждания. Ако една оставка би довела до решение, нямам нищо против да я подам, каза още министър Сачева.

Нищо от това, което е било прието по предложение на майките няма да бъде отменено, подчерта социалният министър.

Законът за личната помощ изключва хората, които нямат телкови решения. Възрастните хора над 65 г. без възможност за самообслужване няма как да получат лична помощ и асистент, защото законът не го предвижда, обясни Сачева.

Личната помощ е и за хора, които не са със увреждания. Може и да е за хора, които са претърпели инсулт.

В закона за личната помощ пише, че соц министър в срок до 30 дни трябва да внесе оценка за анализ на въздействието на този закон

Смятам да го направя, тъй като получаваме различни сигнали и оплаквания, каза социалният министър.

Тя обясни, че законодателство е прието под натиск и не е съвършено, а финансовото обезпечаване по закона би струвало 900 млн.лв. Още при приемането му обаче Министерството на финансите е съобщило, че няма такава финансова възможност.

От началото на годината до сега има над 2000 прекратени договора за лична помощ, а причините са, че законът не е достатъчно добре прецезиран, обясни Деница Сачева.

Не е търсена за момента среща с нея от майките на деца с увреждания и готова за срещи, каза още министър Сачева.

Всички хора с увреждания в България са 674 хил., а всички деца с увреждания са 26 хил. И когато чуваме протестите е добре да чуваме и гласовете на тези, които мълчат заяви Сачева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико