Задържаните за подкупи митничари издадени от колеги и таен свидетел (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185138 www.24chasa.bg
В акцията по задържането на митничарите са участвали служители от дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР

Митничарите от пункта на Калотина, задържани при акцията на 6 февруари т.г., са уличени за участие в група за подкупи след разпити на техни колеги и таен свидетел. Това стана ясно след 4-часово заседание в четвъртък в апелативния спецсъд в София.

Поне 5-има колеги на арестуваните проговорили за корупционната схема. Разказите им били потвърдени от оперативен работник от дирекция “Вътрешна сигурност” към МВР, който разкрил как се следени служители на ГКПП и на кои дати какви пари са вземани. Досега по делото са следствени 21 души - митнически инспектори, началници на смени и граничари.

Началникът на пункта Райчо Соколов е обвинен като ръководител на групата за подкупи, действала от март 2019 г. до февруари т.г. в София, Драгоман, Калотина и Капитан Андреево.

Той и още 6-има обжалваха решението за ареста им от 8 февруари, но апелативният спецсъд отказа да ги пусне.

Останалите 14 обвинени са на свобода срещу гаранции и подписка.

При разпити 7-8 шофьори, предимно турци, обяснили, че им искали пари, за да не ги проверяват щтателно на границата и да не ги бавят или да не плащат такса след проверка на кантарите. Един дори се разплакал, когато говорил с разследващите.

Според прокуратурата рушвети са вземани “под контрола на началниците на смени”. Те събирали парите от инспекторите и правили отчисления за шефа. За една смяна се изкарвали между 800 и 1200 евро в зависимост от колите и товара, твърдят обвинителите. 

“По делото няма нито ред, който да обоснове подозрение, че под контрола на Соколов са вземани подкупи. Свидетелите говорят за схемата, но не посочват кой е искал и кой вземал пари”, заяви адвокат Емил Милев.

Съдът отказа да пусне 7-те задържани с мотива, че има риск на свобода те да въздействат на свидетелите. Повечето митничари представиха куп удостоверения за квалификация, а един - висок тест за интелигентност.

През годините те са получавали грамоти и блгодарствени писма за добре свършена работа. Соколов бил с авторитет заради участието му в звеното за борба с наркотиците. 

Двама от задържаните имат здравословни проблеми, единият страда от хипертония, се разбра още в съда. След анализ на медицинската документация обаче магистратите прецениха, че заболяванията са стари и засега не са пречка митничарите да останат в ареста. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"