Ще има ли нови университети? Само там, където липсват кадри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185617 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев се включи в дебатите при второто четене на закона в Народното събрание. СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Картата с нужните на страната специалности ще е готова до 1 г.

Ректорите вече под 65-годишни

Всеки преподавател на трудов договор само в един вуз

От догодина национална карта на висшето образование ще показва в кои краища на България от какви специалисти има нужда и къде да се откриват нови вузове.

Това решиха окончателно депутатите с приемането на Закона за висшето образование на второ четене.

Картата трябва да бъде изготвена в срок от 1 година от министерството на образованието и да бъде одобрена окончателно от Министерския съвет. Дотогава има забрана за откриването на нови вузове, както и факултети и филиали из страната.

Целта на картата е да се стимулират университетите да подготвят кадри, от които пазарът на труда наистина има необходимост. Така Народното събрание ще решава в кои части от страната какви специалности да се откриват и изучават.

Според приетите промени ректорите ще трябва да съгласуват политиката за развитие на своите университети с министъра на образованието и ще дават отчети пред него докъде са стигнали в изпълнението ѝ.

На 90% образователната система е достигнала предела си на разрастване, но има още 10%, в които да се доразвива, обясни министър Красимир Вълчев в пленарна зала. Точката бе сред първите, които разглеждаха депутатите, и предизвика негативни коментари от страна на левицата. “Отиваме към поредната свръхцентрализация на България”, обяви от трибуната Валери Жаблянов от БСП.

Освен от комисията по образование идеята за изграждането на национална карта на университетите получи одобрението и от работодателски организации, синдикатите и ректорската колегия, напомни обаче шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ.

Друга спорна точка беше решението преподаватели да не могат да стават ректори, ако са над 65-годишни. Тези, които вече са над 65 г., ще завършат мандата си, обясни Дамянова. Промяната разцепи дори социалистите. Жаблянов възрази на ограничението, но съпартиецът му Румен Гечев го защити. “Нищо не пречи на един преподавател, ако не е шеф на катедра или ректор, да се занимава с научна дейност, да бъде научен ръководител на докторанти. Няма незаменими хора”, отсече Гечев.

С приемането на Закона за висшето образование депутатите сложиха край на т.нар. летящи преподаватели. Вече професорите, които са на трудов договор, ще могат да участват в акредитацията само на едно учебно заведение, а не на няколко, както беше възможно досега. Поправката не забранява те да преподават на повече от едно място.

Идеята се лансира от години и най-накрая мина без дебати в залата. В момента акредитациите за някои вузове не са реални, а изкуствено завишени, обясниха експерти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца