Най-малкият син на Георги Чапкънов обрал банка в сряда заради дългове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185642 www.24chasa.bg
Константин Чапкънов (с дългата коса) и баща му Георги СНИМКА: АРХИВ

Малкият син на скулптора Георги Чапкънов - Константин, се оказа грабителят, нападнал банка в София в сряда, научи “24 часа”. Той бил задържан още същия ден, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Грабежът стана около 10 ч. Чапкънов-младши нахлул с чорап на главата. Заплашил касиерката и грабнал 11 хил. лв., тъй като между него и служителката нямало преградно стъкло. Пипал без ръкавици и оставил отпечатъци. Голямата му издънка обаче била, че докато се заканвал на банковата служителка, чорапът, който сложил на главата си, се скъсал, а и без друго прозирал.

Още същата вечер полицаи го задържали. Константин дължал пари и употребявал наркотици. Той е най-малкият син на твореца, издялал статуята на “Света София” в центъра на столицата и много други шедьоври на изкуството.

“Мой син е, но няма да коментирам”, каза пред “24 часа” известният скулптор Георги Чапкънов. Константин също е скулптор. “Коста и снаха ми са перфектни творци, но за съжаление, няма работа и общо взето поменуват покрай мен”, обяснява Чапа в интервю през 2018 г. Тодор Чапкънов, средният син на Георги Чапкънов, е успешен кинодеец. Той е режисьор на сериала на Би Ти Ви “Скъпи наследници”, участва в холивудски продукции. Пред “24 часа” той каза, че нищо не знае за ареста на брат си.

За ареста на грабителя се разбра, след като в МВР се проведе среща с представители на сигурността на банковия сектор. Полицаите и охранителите се разбрали да се засили присъствието на униформените около клоновете на банките в големите градове. Патрули ще обикалят и местата, където се държат много пари, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

“Явно има тенденция да се извършват грабежи. Не знаем на какво се дължи, не става въпрос за организирани престъпни групи. Искаме с нашето присъствие да обърнем внимание на колегите приоритетно да извършват обход в градовете”, каза още Иванов.

Коментарът му бе по повод на 2 грабежа, станали в сряда вечерта часове след поредното нападение над банков офис в София. Първо около 19 ч във Враца двама маскирани и въоръжени с ножове нахлули в касовия център на “Изи пей” в кв. “Дъбника”.

Двете служителки вече били приключили работата си и седели спокойно, когато грабителите нахлули. С нож, насочен в лицето на една от касиерките, един от нападателите поискал да му сложат в плик целият дневен оборот.

Изплашената жена ги предала спокойно, както била инструктирана от собственика на центъра Ивайло Иванов. Щом маскираните изчезнали, тя натиснала паникбутона. Оказало се, че двамата са задигнали 4 хил. лв.

Малко по-късно в София маскиран мъж с пистолет влязъл в денонощен магазин в кв. “Изток”, заплашил персонала и взел оборота. След това избягал. Издирват го, а задигнатата сума е под 1000 лв.

Извършителите са или зависими, или хора, които не знаят как да изкарат пари по законен начин. И в двата случая искам да им кажа, че работим активно и ще ги заловим, коментира зачестилите грабежи и вътрешният министър Младен Маринов. Обясни, че вече има насоки за извършителите както на грабежа в София, така и на този във Враца.