Само 7% от домовете у нас са изолирани, 25% не могат да се санират

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185670 www.24chasa.bg
Саниран блок в Бургас. Постигането на съгласие между всички собственици в такива многофамилни жилищни сгради е най-трудното нещо във всяка процедура по обновяване.

Едва 7 на сто от жилищата в България отговарят на съвременните изисквания за топлоизолация, защото или са санирани, или са построени след 2005 г., когато строителните стандарти вече са изисквали топлоизолация. Това се казва в публикуван в четвъртък от МРРБ доклад за политиките и мерките, които трябва да се предприемат за повишаване на енергийната ефективност на жилищния фонд. Той е изготвен от “Българо-австрийска консултантска компания” АД по поръчка на регионалното министерство.

Според доклада у нас в момента от саниране се нуждаят 703 978 жилищни сгради от общо 1 365 898. Това не означава, че всички останали са наред - за 25% от жилищните сгради санирането е невъзможно и ненужно, защото това са постройки от кирпич, камък или дърво, или са толкова амортизирани, че няма смисъл да се влагат пари в тяхното обновяване.

Най-лесно според авторите на доклада ще се санират еднофамилните къщи и до 2030 г. 42% от обновените в енергийно отношение жилища ще бъдат именно такива сгради. Причината е, че те са собственост на едно лице и тяхното обновяване най-лесно може да се финансира. Останалите са обща етажна собственост и постигането на съгласие е много трудно.

В доклада се предлага държавата да създаде множество различни мерки за финансиране на санирането, които да са съобразени с доходите на хората и за социално най-слабите то да е безплатно.

Една от идеите например е част от средствата, които сега държавата плаща на най-бедните под формата на енергийни помощи, да се насочи към енергоспестяващи мерки. Изчисленията обаче показват, че само тези пари няма да бъдат достатъчни. В момента целевите помощи за отопление са средно 465,90 лв. за един отоплителен сезон за едно семейство, а за саниране на жилище от 75 квадрата са необходими 9375 лв. с ДДС. Затова докладът препоръчва да се впрегнат и местните власти, които да подпомогнат неплатежоспособните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба