4 акта на Каменаров за 1 година в БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185877 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ СНИМКА: АРХИВ

Агенцията за държавна финансова инспекция е открила нарушения за 25 млн. лв. дългове до април 2019 г.

БНТ е натрупала дългове от над 18 млн. лева до края на 2018 г., а до април 2019 г. те нарастват до повече от 25 млн. лева. Ръководството на телевизията е било наясно, че са сключвани неизгодни договори, но въпреки това е продължило с подписването им. Заради това срещу бившия генерален директор на обществената медия Константин Каменаров са съставени четири акта за установяване на административно нарушение. Това са изводите от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която направи ревизия на предишното ръководство на БНТ.

Според данните към края на 2018 г. най-много са дълговете на обществената телевизия към търговския мултиплекс “НУРТС диджитъл”, който разпространява програмите на БНТ - 8 515 292,50 лева, както и към “УЕФА Швейцария” - 1 640 511,09 лева. Тях БНТ дължи за права за излъчване на Лига Европа. За правата за излъчване на чужди филми и програми задълженията са били 1 213 289,36 лева.

Ревизията показва още, че

с 241% повече са

задълженията в

края на 2018 г.

в сравнение с края на предходната 2017 г. А предприетите мерки за оптимизиране на разходите и за намаляване на задълженията са с незначителен ефект. От БНТ не са предприели действия да продадат повече рекламно време, свои предавания, филми и други продукти.

“Към 31.12.2018 г. Константин Валентинов Каменаров в качеството си на генерален директор на Българската национална телевизия и на първостепенен разпоредител с бюджет е натрупал задължения към доставчици в размер на 18 132 000 лева, като размерът на задълженията превишава 10 млн. лева - утвърдения допустим максимален размер на задълженията към доставичици към 31.12.2018 г.”, пише в доклада на АДФИ. Там се посочва, че в хода на финансовата инспекция е съставен акт за установяване на административно нарушение против Каменаров.

И генералният директор, и управителният съвет са били информирани за реалното финансово състояние на БНТ - за приходите, разходите и дължимите задължения по сключени договори. Те са знаели, че поемането на нови задължения е финансово необезпечено и това

ще бъде

предпоставка за

увеличение на

дефицита

по бюджета на телевизията за 2018-а и за следващите бюджетни години. Но и генералният директор, и управителният съвет необосновано и информирано са взели решения за сключване на нови договори. Всички те са за придобиване на права за излъчване на спортни срещи и ще струват на телевизията общо 6 385 784,95 лева, се казва в данните на АДФИ.

“За сключените през 2018 г. от Константин Каменаров - генерален директор, договори за придобиване на спортни права, които не са финансово обезпечени, в общ размер на 6 385 784,95 лева е ангажирана административнонаказателна отговорност на генералния директор на БНТ”, пише в доклада.

Според данните в него, макар да има сключени договори за излъчване на мачове, много от спортните двубои всъщност не са показвани в ефир. Затова генералният директор Каменаров и програмният директор Надя Костова

имат пряко

отношение към

ощетяване на

бюджета на БНТ

във връзка със закупени, но неизлъчени спортни права”. Костова е знаела, че броят на предложените за излъчване футболни срещи и спортни първенства не съответства на програмната необходимост. От друга страна, Каменаров като генерален директор и председател на управителния съвет е бил наясно, че мачовете в различните европейски турнири се провеждат паралелно и те няма как да бъдат показани едновременно на малкия екран. Също така е знаел, че не са били предвидени средства от бюджета за купуването на спортни права, но въпреки това е подписал договори за тях с УЕФА и с “Файвпойнтс Интернешънъл” ЕООД.

Задълженията на обществената телевизия нарастват и към 30 април 2019 г. те вече са 25 153 581 лева - с 8 736 790 лв. повече от края на 2018 г. Те са основно заради начислените и неизплатени суми към НУРТС, както и заради купуването на права за излъчване на чужди филми и програми. Именно заради договорите за филмовите пакети, които надхвърлят утвърдените разходи за бюджета на БНТ за 2019 г., са съставени още три акта за установяване на административно нарушение на Константин Каменаров.

Той бе избран за генерален директор на обществената телевизия на 23 август 2017 г., но не изкара целия си мандат. Подаде оставка на 24 април 2019 г., след като Софийският градски съд потвърди присъдата му за шофиране в нетрезво състояние. Временно изпълняващ длъжността генерален директор тогава стана Емил Кошлуков. Като такъв през юни 2019 г. представи отчета си за програмната дейност и финансовото състояние на телевизията. “БНТ е в практически фалит”, обяви той тогава. На 5 юли 2019 г. след изслушвания пред СЕМ Кошлуков бе избран за генерален директор на обществената телевизия.

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция е от 67 страници и е публикуван и на сайта на БНТ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко