БНТ и БНР: Отказваме се от реклама, ако субсидията ни бъде увеличена

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185882 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков (вляво) и Андон Балтаков на заседанието на медийната комисия СНИМКА: Авторът

БНТ и БНР да не излъчват реклама. На това са готови двете медии, ако държавните им субсидии бъдат увеличени, така че те да могат да изпълняват обществените си функции. Това обявиха генералните директори Емил Кошлуков (БНТ) и Андон Балтаков (БНР) пред депутатите от парламентарната комисия по култура и медии вчера.

“Отказваме се от реклама, нека тя да остане за търговските телевизии. Отказваме се и

от търговски

принципи в

работата си

- т.е. да не плащаме по 300 лв. на оператор примерно за конкретна работа, когато частните телевизии плащат за нея по 50 лв.”, обясни Кошлуков. Това са само част от идеите, подготвени от експертна група за промени в Закона за радиото и телевизията. Експертната група бе организирана от БНТ, като в нея взеха участие и Асоциацията на радио- и тв операторите, както и Нова тв и Би Ти Ви.

Впрочем има още две работни групи - към Министерството на културата и към Народното събрание, които подготвят предложения за промени в медийния закон. Депутатите трябва да ги получат до края на март, като най-важните текстове са свързани с финансирането на обществените медии.

Същевременно

БНР вече има 5,5

млн. лв. дефицит

при субсидия от 49 млн. лв., обяви шефът на радиото Андон Балтаков. Затова по думите му БНР е в същата ситуация като БНТ.

Приходите на общественото радио от реклама са 1,2 млн. лв. за миналата година. “Това е незначителен приходен модел, така че сме готови да се откажем от рекламно време само ако получим стабилна издръжка от обществото”, каза Балтаков. Същевременно радиопазарът на реклама е 21 млн. лв. “Цялата радиореклама у нас на практика не е достатъчна да покрие финансирането, което ни е нужно”, обясни той.

Междувременно медийната комисия отхвърли законопроекта за промяна на медийния закон, внесен от Антон Кутев и негови колеги. В него се предвижда субсидията за БНР и БНТ да е процент от БВП. За да е независимо финансирането им, тя ще преминава през фонд “Радио и телевизия”, който да разпределя пари и за частни медии, както и да контролира изразходването им. Сред предложенията е и да се стимулира увеличаването на българска музика в радиостанциите и те да получават допълнителни пари за това. Според Кутев парите щели да се разпределят на конкурсен принцип.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г