БНТ и БНР: Отказваме се от реклама, ако субсидията ни бъде увеличена

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185882 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков (вляво) и Андон Балтаков на заседанието на медийната комисия СНИМКА: Авторът

БНТ и БНР да не излъчват реклама. На това са готови двете медии, ако държавните им субсидии бъдат увеличени, така че те да могат да изпълняват обществените си функции. Това обявиха генералните директори Емил Кошлуков (БНТ) и Андон Балтаков (БНР) пред депутатите от парламентарната комисия по култура и медии вчера.

“Отказваме се от реклама, нека тя да остане за търговските телевизии. Отказваме се и

от търговски

принципи в

работата си

- т.е. да не плащаме по 300 лв. на оператор примерно за конкретна работа, когато частните телевизии плащат за нея по 50 лв.”, обясни Кошлуков. Това са само част от идеите, подготвени от експертна група за промени в Закона за радиото и телевизията. Експертната група бе организирана от БНТ, като в нея взеха участие и Асоциацията на радио- и тв операторите, както и Нова тв и Би Ти Ви.

Впрочем има още две работни групи - към Министерството на културата и към Народното събрание, които подготвят предложения за промени в медийния закон. Депутатите трябва да ги получат до края на март, като най-важните текстове са свързани с финансирането на обществените медии.

Същевременно

БНР вече има 5,5

млн. лв. дефицит

при субсидия от 49 млн. лв., обяви шефът на радиото Андон Балтаков. Затова по думите му БНР е в същата ситуация като БНТ.

Приходите на общественото радио от реклама са 1,2 млн. лв. за миналата година. “Това е незначителен приходен модел, така че сме готови да се откажем от рекламно време само ако получим стабилна издръжка от обществото”, каза Балтаков. Същевременно радиопазарът на реклама е 21 млн. лв. “Цялата радиореклама у нас на практика не е достатъчна да покрие финансирането, което ни е нужно”, обясни той.

Междувременно медийната комисия отхвърли законопроекта за промяна на медийния закон, внесен от Антон Кутев и негови колеги. В него се предвижда субсидията за БНР и БНТ да е процент от БВП. За да е независимо финансирането им, тя ще преминава през фонд “Радио и телевизия”, който да разпределя пари и за частни медии, както и да контролира изразходването им. Сред предложенията е и да се стимулира увеличаването на българска музика в радиостанциите и те да получават допълнителни пари за това. Според Кутев парите щели да се разпределят на конкурсен принцип.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца