Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185966 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов излизат от сградата на общината в Бобов дол след среща с местната власт. СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА

Главният прокурор: ТЕЦ “Бобов дол” незаконно гори боклук

Само ТЕЦ “Сливен” имал разрешително за отпадъци

Емил Димитров ще кани бизнесмена Христо Ковачки да му обясни какво иска държавата от него

Горят ли незаконно боклуци от държави от Европейския съюз в четири теца. Това трябва да изясни министърът на околната среда Емил Димитров, след като в четвъртък Върховната административна прокуратура (ВАП) му възложи да провери за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Сливен” и ТЕЦ “Перник”. Те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

“Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ “Бобов дол”. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство, че централата е горила боклук”, съобщи Иван Гешев пред общината в Бобов дол. Отпадъците били смесени с въглища.

Главният прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигнаха за среща с местната власт в 14,30 ч в четвъртък.

С тях бяха окръжният прокурор на Кюстендил и районният на Дупница.

“Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради теца. Изключително брутална картина. ТЕЦ “Бобов дол” дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да го затваря. Въпросът е, че

щом печелиш

милиони, ще

инвестираш,

за да е добре

за всички”

Това каза Гешев пред представителите на местната власт. Срещата продължи около час. Пред общината главният прокурор увери хората, които го очакваха, че никой не иска да ги остави без работа.

“Но в случай че не се спазва законът, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват. Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата”, успокои той местните хора.

“Смятам да поканя собственика или консултанта, за да му кажа какво точно иска държавата от него и какви ще са последствията. Ще поканя един, който каза, че е консултант”, съобщи министърът на околната среда Емил Димитров. Преди три дни бизнесменът Христо Ковачки отрече пред Би Ти Ви да се занимава с внос на боклук. Той имал консултантски договор с ТЕЦ “Бобов дол” и Топлофикация “Сливен”.

В Бобов дол Иван Гешев увери, че не познава Христо Ковачки.

Часове преди отиването на тримата министри в градчето от ВАП съобщиха, че проверката на четирите теца се налага “заради голямата обществена значимост на проблема и възможните

неблагоприятни

последици за

живота и

здравето на

хората,

които са в непосредствена близост до централите. Екоминистърът трябва да провери издадените разрешителни на четирите теца за изгаряне на отпадъци.

Емил Димитров трябва и да изясни съответства ли в момента дейността на четирите централи по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената.

Министерството на околната среда следва да установи налични ли са филтри и друго оборудване в четирите дружества, както и да се установят хората, които извършват идентична дейност, с която замърсяват или увреждат околната среда.

“ТЕЦ “Бобов дол” е на 24-часов контрол. Всичките централи, за които прокуратурата поиска проверка, ще бъдат на специален отчет”, увери Емил Димитров.

Той уточни, че от всички централи само ТЕЦ “Сливен” има право да гори отпадъци.

“Той гори отпадъците на София. Там трябва да се провери количеството, което пристига, и дали няма допълнително. Всички други тецове нямат право да горят отпадъци”, обясни екоминистърът. И припомни, че в Бобов дол беше установено, че от май 2019 г. експерименталното разрешително е изтекло, а коплексното е издадено при наличието на филтри и други системи за сигурност, които не са поставени.

“Затова ги спряхме, докато ги поставят”, каза Димитров.

“Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания и екологичните норми. По-лесно е да караш “Майбах”, отколкото да го продадеш и да го вкараш в инсталации за чистота на въздуха. Защо да не си караш хубави коли, яхти... Ако трябва, ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя вила, ще си монтираш пречиствателни устройства”, каза Гешев. Той заяви, че ако трябва,

ще се проверява

всяка вечер

какво се гори

в теца

“Ще има постоянна връзка с окръжния и районния прокурор, с представители на населените места, директора на ОДМВР, за да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения, че се нарушава екологичното законодателство”, обеща главният прокурор. И допълни, че при нарушения ще бъдат образувани наказателни производства. Едно от вече установените нарушения на ТЕЦ “Бобов дол” е, че е изтекло разрешителното да гори каквото и да е освен въглища. Другото - че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складирал боклук за изгаряне.

“Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш”, възмути се главният прокурор.

Камиони с въглища рушали

пътищата и домовете в Бобов дол

Тежка техника, вероятно с въглища, рушала пътната инфраструктура, но и домовете на хората. За това са се оплакали на главния прокурор Иван Гешев представители на местната власт на срещата им с него в четвъртък.

Хората имали сериозни съмнения, че камионите, които по документи трябвало да превозват глина, всъщност били натоварени с въглища.

Главният прокурор обеща, че ще се извършат проверки.

Вътрешното министерство съвместно с ДАИ щяло да инспектира и транспортните фирми, за да се разбере дали съмненията на хората са основателни.

Жителите на Бобов дол неведнъж са се оплаквали, че през града минава тежка техника, която не само руши асфалта, но причинява напукване на стените на домовете им. Заради това през 2019 г. имаше и протести.

Оперативен център в екологията следи язовирите онлайн

Оперативен център в министерството на екологията следи водите в язовирите онлайн и 24 часа в денонощието. Той бе създаден от новия министър на екологията Емил Димитров- Ревизоро. Пред журналисти го представи заместникът му Красимир Живков.

“Имаме възможност да се следят обемите на язовирите в реално време. След водите ще разгледаме и управление на отпадъците”, каза Живков. По думите му новата система дава възможност всеки ден да се прави анализ на водния режим на язовирите. “Работим с различните институции, които са свързани със стопанисването на язовирите. Графиците за язовирите се утвърждават годишно. Анализът за миналата година показва 3 млн. 500 хил. кубика за Перник, това се получи при климатичните условия”, добави още зам.-министърът на околната среда и водите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба