Посолствата на САЩ и Русия в Турция се състезават в социалните медии

https://www.24chasa.bg/novini/article/8186864 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп и Владимир Путин Снимки: Ройтерс

Състезание между посолствата на САЩ и Русия в Анкара се води в социалните медии, съобщават турски вестници тази сутрин.

"Дирилиш постасъ" отбелязва, че състезанието се състои в изказване на "подкрепа" за Турция след нападенията на силите на сирийския режим в Идлиб по турски военни.

Според изданието двете страни се надпреварват да заявяват на Анкара, че са на нейна страна в създалата се ситуация, макар че "след САЩ, и Русия остави Турция сама в близкоизточното тресавище".

Вестниците визират публикувани един след друг в социалните медии постове на посланиците на САЩ и Русия в Анкара, предаде БТА.

Първият пост е бил качен на профила на американското посолство в Туитър. Във видеопослание дипломатическата мисия заявява солидарност с Турция и добавя, че САЩ ще използват "цялата мощ в ръцете си" за мира в Сирия. "Ние стоим редом до Турция, нашия съюзник от НАТО, която загуби свои войници при нападението", се заявява в посланието, цитирано от "Хабертюрк".

Това видеопослание на посолството на САЩ е било последвано от качена от руското посолство в Анкара инфографика на Анадолската агенция и препратка към американското видео. Инфографиката, публикувана наскоро от турската агенция, илюстрира предложения на президента на САЩ Доналд Тръмп за бюджета през 2021 фискална година, включително за помощ, предвидена за кюрдските бойци в Сирия.

Макар че инфографиката представя значително орязване спрямо миналата година на исканите от Тръмп финанси за това направление, все пак американският президент предлага да бъде отпусната сумата от 200 милиона долара за сирийски опозиционни групи, като лъвският пай, както се очаква, ще отиде в Силите за защита на народа (СЗН), главния партньор на Вашингтон на терен в Сирия, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Тази кюрдска милиция е смятана за терористична организация от Анкара.

"Оставяме преценката на вас", пише руското посолство в текст на турски език, придружаващ две качени снимки.

"Не правете номера, познаваме ви и двамата", пише в заглавието си по темата "Дирилиш постасъ" над публикувана снимка на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

"Вашингтон отдели за терористите бюджет от 200 милиона долара, а Москва подкрепя силите на режима. Въпреки това двете супер сили показват двуличие, като говорят за "нашия съюзник", отбелязва още изданието.