Румънският печат за първия заразен с коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8186957 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

"Коронавирусът зарази румънец", пише на първа страница днес в. "Ромъния либера". Румънски гражданин, намиращ се на борда на круизния кораб "Даймънд принсес" в японски териториални води, е дал положителна проба за заразяване с коронавирус, посочва вестникът, като се позовава на съобщение на румънското външно министерство.

Румънецът е поставен в изолация и е лекуван в специализирана японска болница.

"Ромъния либера" припомня, че на кораба "Даймънд принсес" се намират 17 румънски граждани - 15 членове на екипажа и двама пътници. Румънското посолство в Токио е във връзка с всички тях, предаде БТА. 

Министерството на външните работи съобщава, че на друг круизен кораб - "Уестърдам", който е в Сиануквил, Камбоджа, също се намират 17 румънски граждани (девет пътници и осем членове на екипажа). Медицинските прегледи на пътниците и екипажа продължават, като към момента няма потвърдени случаи на заразяване с коронавирус, информира румънското външно министерство.

Румъния е предприела всички необходими действия и мерки за подготовка в случай на епидемия от новия коронавирус и е активирала националната система за извънредни ситуации, пише вестникът, като се позовава на министерството на здравеопазването. Съобщението на министерството дойде след новината за първия румънец, заразен с коронавируса, отбелязва "Ромъния либера".

Още в края на януари в Румъния бе сформиран междуведомствен комитет, който да предприеме действия в случай на коронавирус, съобщи вчера държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу.

"Ромъния либера" цитира и бившата министърка на здравеопазването Сорина Пинтя, която съобщи вчера, че в Румъния има четири центъра, които могат да лекуват пациенти с коронавирус. Центровете се намират в Букурещ, Яш, Тимишоара и Клуж-Напока.

Вестниците в Букурещ публикуват и последни данни за заразяването с коронавирус в Китай и по света.

В. "Либертатя" пише, че коронавирусът се разпространява бързо и вече има над 65 000 заразени. "Гъндул" извежда на преден план броят на починалите от вируса в Китай - 1483 души, но допълва, че броят на новите случаи на заразяване намалява. "Котидианул" пише за втората болница в китайския град Ухан за лечение на заразени с коронавирус, която бе построена за рекордно кратък срок.