"168 часа": В Дубай се крият топизмамници от Лондон и най-търсеният холандски наркобос

https://www.24chasa.bg/novini/article/8187545 www.24chasa.bg

Наркотрафиканти, данъчни измамници и серийни убийци. Стотици са престъпниците от всички краища на света, които са намерили убежище в Обединените арабски емирства.

Екстрадицията оттам е почти невъзможна заради законите, които дават възможност на всеки да стане пълноправен гражданин без значение какво криминално деяние е извършил. Рецидивистите могат да останат в емирствата за постоянно, но към тях има едно условие.

Те трябва да вложат минимум 280 хил. долара в недвижими имоти, което им осигурява т.нар. резидентска виза. Тя дори може да бъде "разширена", за да приюти и близките на издирвания.

В Дубай например към днешна дата населението наброява 10 млн., от които осем млн. са чужденци. Колко от тази цифра са престъпници, които са търсени от собствените си страни, не може да се каже с точност.

Един от тях стана и бизнесменът Васил Божков.

Само преди две седмици прокуратурата повдигна седем обвинения на хазартния бос. Сред тях са ръководене на

организирана престъпна група,

принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпления по служба.

Божков обаче избяга в Дубай навреме, което затрудни изключително много нашите власти. Искането за екстрадиция, което страната ще изпрати до емирствата, ще бъде 120 страници и ще е на арабски. Такова са пращали и много други страни, които издирват свои. Голяма част от тях обаче не са уважени, а бегълците от затвора не са върнати. Така ОАЕ става дом на хора, чието криминално минало не може да бъде заличено, но за властите там се оказва, че няма особено значение.

Убежище в Дубай например беше намерил един от най-търсените бандити в Нидерландия - Рудиан Таджи. В родината си мъжът беше заподозрян за близо десет убийства, както и за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се главно с наркотрафик.

Сред екзекуциите, за които се твърди, че Таджи е извършил, са тези на адвокат и свидетел срещу него.

За да се спаси от затвора и да не бъде разпознат от никого, той няколко пъти се подлага на пластични операции и използва няколко фалшиви паспорта.

Въпреки че Рудиан се укриваше дълго време от закона,

властите в ОАЕ

все пак успяха

да го арестуват

Родината му обаче нямаше договор за екстрадиция с Дубай, което забави известно време неговото прибиране в Нидерландия. То все пак се случи, а на подсъдимата скамейка престъпникът ще бъде изправен за първи път тази година.

В емирствата подслон са намерили и най-издирваните престъпници на Великобритания.

Какво са направили, подобно на Божков, за да се спасят от лапите на закона в страната си и за какво са издирвани - четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца