Банева подкрепя проверката на приватизацията, Банев иска да прави изявление в съдебната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/8187992 www.24chasa.bg
Николай Банев (на преден план) Снимка: Архив

Безпрецедентно желание изяви подсъдимият Николай Банев в Спецсъда. Обвиненият заедно с жена си и майка в пране на пари и организиране на престъпна група за данъчни престъпления, поиска да направи изявление пред медиите в съдебната зала по време на заседанието.

Адвокатите му отправиха това негово искане, но съдията отказа с довода, че в съдебната зала не се правят пресконференция.

Тъй като Банев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за всяко заседание е конвоиран от служители на Главна дирекция „Охрана на съдебната власт“ директно в залата, той не успя да се изправи пред журналистите, предаде dariknews.bg.

„Г-н Банев може да дава интервюта, но не и в съдебна зала. Такава практика е недопустима. В залата се провеждат съдебни заседания, а не пресконференции и интервюта“, отсече единият от прокурорите по делото Калин Стоилов. Той припомни, че Банев може да говори пред медиите единствено с разрешение на съдия и администрацията на Софийския затвор, където той изтърпява мярката си за неотклонение.

На обратното мнение бе жената на Банев – Евгения Банева, която също е с повдигнато обвинение, но не е в ареста. „Това е информационно затъмнение“, оплака се тя в коридорите на Специализирания наказателен съд.

Евгения Банева обяви, че семейството подкрепя ревизията на приватизационните сделки, обявена преди дни от главния прокурор Иван Гешев. Според нея, проверката на приватизацията и следприватизационния контрол ще разкрие много неизпълнения по договорите.

Част от разследването срещу семейство Баневи е свързано с приватизацията на дружество "Полимери" - сделка, за която главният прокурор Иван Гешев обяви, че е "пример за крадлива приватизация". Преди началото на днешното заседание Евгения Банева направи сравнение пред журналисти между обявяването на "Полимери" в несъстоятелност с аферата "КТБ", но направи уточнението, че казуса с "Полимери" е в доста по-малки граници.

Интерес в залата предизвикаха показанията на първия свидетел – Пламен Ангелов. Пред съда той разказа, че в годините на назад на негово име са прехвърляни голям брой фирми, около 10-15, за което му е плащано между 200 и 500 лева на дружество. Той не знае техните адреси, никога не е стъпвал в офисите им и не е виждал водената от тях документация. Всичко се е движело от пълномощник на име Велико Великов, а за да му бъдат прехвърлени фирмите с него са се свързвали хора с малки имена Атанас и Тодор.

„Чрез неговите показания се доказва нереално извършвана търговска дейност“, поясни прокурор Стоилов.

Днешното съдебно заседание продължи с разпит на свидетели, но бе белязано и от остър спор между обвинение и защитата, в който юридическите аргументи на моменти отстъпваха място на личните нападки.

Повод за него бяха новите доказателствени искания на Татяна Дончев, която е сред адвокатите по делото.

Тя поиска от съда да бъдат представени фактури, за да се провери дали са разписвани от един от свидетелите, както и какви реквизити точно съдържат те.

Прокуратурата пък видя в това единствено шиканиране на процеса и предизвикване на медиен отзвук, тъй като въпросните фактури вече са в рамките на делото, а върху тях са извършвани графологични експертизи.

„Това, че свидетелят разказва по литературни данни, без да му показвате фактурите и казва, че не е подписвал никога нищо, какво доказва за един процес? Вие трябва да спазите правилата за непосредственост в съдебното производство“, обърна се адвокат Дончева към обвинението.

„Това е ваше мнение. Правилата са спазени“, отвърна й прокурор Стоилов.

Другата подсъдима от фамилията Баневи - Евгения, пък по-рано коментира темата с приватизацията и проверката, поискана от главния прокурор. Банева заяви, че тя самата не е участвала пряко в процес, но впоследствие е била изпълнителен директор на 2 приватизирани дружества.

Евгения Банева обяви още, че приветства проверката на приватизацията и следприватизационния контрол, защото, според нея, така ще бъдат разкрити много неизпълнения по договорите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба