Сачева: 900 млн. лв. са нужни, за да заработи изцяло Законът за личната помощ, пак ще остави хора без асистент

https://www.24chasa.bg/novini/article/8188040 www.24chasa.bg
Деница Сачева

Около 900 млн. лв. ще са нужни, за да заработи изцяло Законът за личната помощ, но той пак ще остави голям кръг от хора без асистенти. Такива са възрастните, които не могат да обслужват сами. Това обясни в парламентарния контрол социалната министърка Деница Сачева. Тя припомни, че законът бе приет без финансова обосновка и с отрицателни становища от финансовото и социалното министерство.

В закона е предвиден анализ и доклад на механизма за личната помощ, които трябва да е готов до 30 юни и да предложи текстове, които да го подобрят. Законът за лична помощ не урежда всички нужди на хората и той има нужда от усъвършенстване, каза Сачева от трибуната. И обясни, че законите за хората с увреждане трябва да се обединят в общ кодекс.

Държавата осигурява асистенти и по общински програми, по патронажната грижа, а вече такива ще има и по национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.

От 1 април 2019 г. 266 270 хора с увреждания са минали на индивидуална оценка. От тях 28 401 са били с потребност за личен асистент, но 19 461 души са поискали такъв. За 2020 г. държавата е осигурила над 92,6 млн. лв. За тази услуга, а парите ще стигнат за 23 400 души.

Над три пъти повече пари е дала държавата за хората с увреждания през последните 10 г. Като те са стигнали до 550 000 млн.лв. през тази година. Вероятно нуждите са много, но посоката е тази - инвестиции в работни места, социални услуги и образование.

14 хил. хора с увреждания са си намерили работа чрез Агенция по заетостта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба