Снимат всичко на колела, 70 лв. ако е без винетка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8189721 www.24chasa.bg

От понеделник, 17 февруари, камерите на толсистемата започват да следят в реално време и за валидна е-винетка. Те ще снимат всички превозни средства, които нямат регистриран стикер, напомниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Ако в същия ден, в който е установено нарушението, колата бъде спряна от мобилен екип на толконтрола, водачът ѝ може да плати компенсаторна такса. Тя 3 пъти по-ниска от глобата за това нарушение - 70 лв. за лека кола. Ако водачът откаже да плати, глобата с фиш, е вече 300 лв. за леките коли.

Камерите на толсистемата обхващат около 10 800 км магистрали, първокласни и второкласни пътища в страната. Такъв беше първоначално предвиденият обхват на толсистемата, но бе намален на малко над 3000 км. Въпреки това монтираните толкамери ще действат и ще снимат колите без винетки.

В България пътищата, за които се дължи винетка, са към 20 хиляди км, но по останалата част от тях, където няма толкамери, контролът е с мобилни екипи на Националното толуправление.

Нови знаци за задръстване и катастрофа

От понеделник, 17 февруари, влизат в действие нови пътни знаци - предупреждаващи задръствания или катастрофи, както и ще указват местата за зареждане на електрически коли или автомобили на водород. Това пише в “Държавен вестник”, който публикува поправки на наредбата за пътните знаци.

Има и нов знак, който ще указва, че мястото е предвидено за паркиране само на електрически коли. В знаците за пътища с винетка ще бъдат добавени символи, че за пътя се дължи толтакса от товарните коли над 3,5 т и от автобусите. Толсистемата се въвежда от 1 март т.г. и дотогава по пътищата, които са включени в обхвата на системата, в знаците ще бъде добавен и новият символ: надпис на български и английски и изображение на товарен камион и автобус.

(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба