Звездата Бетелгейзе продължава да избледнява

https://www.24chasa.bg/novini/article/8189841 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Астрономи направиха снимки на гигантската звезда Бетелгейзе, които показват, че една от най-ярките звезди в Млечния път е избледняла през последните няколко месеца, се казва в комюнике на Южната европейска обсерватория, цитирано от Франс прес.

Снимките, направени с помощта на телескопа VLT /Very Large Telescope/ в Чили, позволяват да се наблюдава повърхността на този червен свръхгигант в съзвездието Орион. Бетелгейзе избледнява и променя формата си, предава БТА.

Въпросната звезда бе сред най-ярките в нашата галактика, но от средата на ноември м.г яркостта й драстично намаля. Това доведе до голяма кампания за астрономически наблюдения.

"Ясно се вижда, че яркостта на звездата е намаляла върху половината от наблюдаваната й повърхност - каза Мигел Монтаржес от Льовенския католически университет в Белгия. - Снимките разкриват, че яркостта й продължава да намалява, но по-бавно."

Избледняването на гигантската звезда развълнува астрономите. Предложени бяха различни хипотези - може да става дума за изхвърляне на газ, който формира прах и скрива излъчваната светлина, или за агония на Бетелгейзе. Ако агонизира, звездата е на път да избухне във впечатляваща свръхнова.

"Онова, което се вижда на снимките, не изглежда да е свързано с евентуална експлозия", отбеляза Ерик Лагадек от Обсерваторията на Лазурния бряг във Франций. Според него промяната на формата на звездата е свързана или с охлаждане, или с прах около Бетелгейзе.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г