Рама: Инициативата "мини Шенген" не е"план Б" за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/8189898 www.24chasa.bg
Еди Рама СНИМКА: Ройтерс

Инициативата за регионален "мини Шенген" в Западните Балкани и сътрудничество между шестте страни в региона не е "план Б" или утешителна награда за разочарованата общественост, заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от Танюг, цитирана от БТА.

В авторски текст за брюкселския портал Юрактив Рама подчерта, че всички страни в региона споделят една цел - интеграция в ЕС - и най-добрият начин да продължат напред е да се подготвят активно за нея, като отворят своите граници и икономики, вдъхновени от принципите на ЕС за свобода на движение на стоки, капитали, стоки и услуги.
Албанският премиер подчерта, че предстоящата на 17 февруари донорска конференция, организирана от ЕС в помощ на пострадалите от земетресението в Албания през ноември, доказва неразривната връзка между Албания и ЕС, която оправдава усилията за интеграция.
"Някои определиха решението за отлагане на преговорите за членство на Албания и Северна Македония в ЕС като край на една ера и ни съветваха да планираме реформите извън "мантрата" за интеграция и разширяване", посочи Рама, като добави, че според други отлагането на преговорите отваряло вратите за влияние на други сили в Западните Балкани.
Албанския премиер заяви обаче, че споделя оценката на европейските приятели, че процедурата на разширяване трябва да се преработи, и изрази надежда, че страните членки на ЕС ще се обединят около този добре обмислен план. Той изтъкна като особено положителна идеята за прогресивно възнаграждаване на успеха на страните кандидатки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца