Захариева обсъди мирния план на Тръмп с външния министър на Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8191490 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева и Айман Сафади СНИМКА: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи и емигрантите на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади относно ситуацията в Близкия изток, съобщават от пресцентъра на МВнР.

На срещата им по време на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността министър Захариева потвърди българската позиция, че единственият начин да се намери справедливо и трайно решение на израелско-палестинския конфликт е чрез преговори.

„България е готова да подкрепи всеки план или инициатива, която би могла да доведе до възобновяване на мирния процес“, каза Захариева по повод обявения от САЩ план за мир.

Двамата министри обсъдиха различни аспекти от плана на президента Тръмп и потенциалните последици, рискове и възможности за региона.

Захариева и Сафади изразиха становище, че е важно и двете страни да видят рационалните елементи в плана, като потвърдиха убеждението си, че масата за преговори е мястото за урегулиране на всички спорни въпроси.

Двамата министри направиха преглед на всички горещи точки в Близкия изток.

Захариева и Сафади обсъдиха подготовката на посещението на йорданския крал Абдулла II тази година в София за следващата среща на Процеса „Акаба“ на 27-28 май 2020 г. Основна цел на тази инициатива е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията.

„Срещата на процеса Акаба в София ще бъде чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството между нашите правоприлагащи органи в борбата с тероризма, транснационалната организирана престъпност, трафика на хора“, каза Захариева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия