Борисов: Тръмп ми даде мъжка дума за визите, ако го преизберат, ще решим проблема (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8192174 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева наградиха председателя на Мюнхенската конференция Волфганг Ишинер със “Златна лаврова клонка” за приноса му в развитието на българо-германското сътрудничество. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА БОЙКО БОРИСОВ

Скопие и Тирана да се фокусират върху пътя към ЕС, каза премиерът

“Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност

процеса със

свалянето на

визите ще го

довършим

докрай

Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера”.

Това коментира в отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов в Мюнхен, където е на конференцията по сигурността.

Той добави, че с Канада нямаме никакви проблеми вече две години след отпадането на визите.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която също бе в Мюнхен, пък се срещна с държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, пред когото също настоя, че визовият режим не съответства на отличните ни отношения.

Включването на България в програмата за безвизови пътувания ще засили търговско-икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави, категорична бе тя пред Купър.

В Мюнхен българският министър-председател призова Северна Македония и Албания да изоставят вътрешнополитическите борби и да се фокусират върху своя европейски път.

“Налице е рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Северна Македония и на Албания и въобще на страните от Западните Балкани”, каза Борисов. Според него било все по-важно двете страни да разберат, че

вътрешно-

политическите

събития

нямат никакво

значение, ако

се пропусне

този момент

По-рано през деня премиерът проведе и среща с косовския си колега Албин Курти, като изрази надежда, че новото правителство в Прищина ще създава условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

Подписаното вчера в Мюнхен в присъствието на президентите на Косово и Сърбия принципно споразумение за свързване на Белград и Прищина с жп транспорт и автомагистрала не е одобрено от кабинета в Прищина, уточни Курти.

“Косово е като събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще”, заяви Борисов. Той подчерта, че между България и Косово няма нерешени въпроси.

Имало обаче неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в икономиката, инвестициите и туризма. Оптимизъм давал рекордният стокообмен през 2018 г. от 77,6 млн. евро и запазването на положителната тенденция и през 2019 г.

Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е предоставената през 2019 г. безвъзмездна финансова помощ от 94 000 лв.

България стои

стабилно в

региона и е

търсена за

инвестиции,

обясни още Борисов, добавяйки, че оста Изток – Запад продължава да се развива, както и оста Север - Юг, като обърна и специално внимание на строящите се газопроводи, магистрали и жп линии.

България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав, каза още премиерът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа