Как да се храним с по-малко пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8192493 www.24chasa.bg
Кянна Кямбъл

И какво е добре да се прави със спестените средства

Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си.

38-годишната Кямбъл прави свой канал в ютюб, който се нарича sugarmamma. В него разисква различни ежедневни казуси, свързани с харчене на пари. Казва, че това, което проповядва, го практикува много редовно, тъй като управлява собствен бизнес повече от 10 г. Преди три години ѝ се налага да направи доста сериозен ремонт на жилището, в което живее със сина си. Наскоро се е развела, има спестявания, но те в никакъв случай не могат да стигнат за него. Затова тя се захваща трескаво да мисли как да оптимизира разходите си, за да се справи с предизвикателството. Редом с неща като преипотекиране на имота, тя превръща част от къщата си в хотел за домашни любимци, чиито стопани отиват на почивка. Отглежда бонзаи с цел търговия. Спира да ходи на ресторанти с приятели, а ги посреща вкъщи.

Отваря си специална спестовна сметка и всеки път, когато в нея успее да събере 1000 долара, купува с тях акции на инвестиционни компании. Тя нарича стратегията си 1000-доларовия проект и след като вижда, че е успешна, я споделя в интернет. Бързо привлича интерес. Започват да ѝ пишат хора и да търсят съвети по различни въпроси. Така постепенно Кямбъл се превръща във финансов експерт по оптимални харчове и си спечелва прозвището Спестовната кралица.

Една от последните теми, които разисква с последователите си в социалните мрежи, е как да се намалят разходите за храна. Австралийката посочва, че това е постоянно перо във всяко домакинство, което може да бъде свито наполовина, ако правилно се планира. “Първото нещо, което правя, когато се насочвам към такава цел, е да видя с какви продукти разполагам вкъщи. В зависимост дали ще открия пакет леща, или макарони, започвам да правя списък на това, което трябва да купя, за да ги превърна в ядене. Освен това преглеждам дневника за следващите няколко дни, за да се ориентирам кой кога ще бъде в къщи и ще се нуждае от храна”, обяснява Кямбъл. Така вероятността да се купуват излишни неща намалява.

Тя съветва хората да използват интернет, за да сравняват цени и да пазаруват там, където установят, че е най-изгодно. Ако има възможност да го правят онлайн, е още по-добре, тъй като така се предпазват от вземане на емоционални решения, към които предразполагат отрупаните щандове в супермаркетите. А и се спасяват от опасността някое от децата да сложи нещо в количката, което е твърде скъпо или пък нездравословно.

Дори и да не сте вегетарианци, опитайте се да правите поне три или четири ястия без месо седмично. Това не само е добре за здравето, но ще намали и семейния бюджет за храна. Същият ефект се постига и при готвенето на прости ястия без специални продукти и подправки, които обикновено надуват разходите. Използването само на сезонни плодове и зеленчуци също е сериозен фактор.

Готви веднъж, яж два пъти, е друго правило на Спестовната кралица. Идеята при него не е да намалите драстично количеството храна, а просто останалата след обяд или вечеря да се съхранява правилно, за да бъде използвана напълно. “Ако няма шанс да го изядете през близките дни, просто го замразете за някоя вечер, когато ще се върнете изморени и няма да имате желание да готвите. Така ще спестите пари, които бихте похарчили, за да си поръчате готова храна, която е значително по-скъпа от домашно приготвената”, казва Кямбъл.

Тя е изчислила, че ако си носи обяд от къщи в офиса, а не купува от близка закусвалня, за месец намалява разходите си с 240 долара. Още 116 долара остават в сметката ѝ, ако разчита и на домашно кафе, а двойно повече – ако два от уикендите организира някакво забавление за сина си вкъщи, а не излизат навън в търсене на развлечение.

Задължително трябва да има един ден в седмицата за изяждане на остатъците в хладилника. Най-добре е това да е точно преди голямото пазаруване, за да е сигурно, че няма да се изкушите от друга храна.

За да накарате парите да работят за вас, не е достатъчно само да ги спестите, за да ги похарчите за нещо друго, а трябва да ги инвестирате, казва Кямбъл. Според нея, след като една жена е склонна да рискува да си купи рокля по интернет, трябва да може да го направи и за акции. Тя твърди, че не е чак толкова сложно, колкото изглежда. Просто човек трябва да отдели малко време и да потърси надеждна информация в какво е най-добре да инвестира. След това да калкулира всичките си разходи и да може да осигури сума, равняваща се на около 10% от тях, за инвестиции. Така се гарантира, че вашата финансова сигурност ще продължава да расте, посочва Кямбъл. Тя е разработила и специални приложения за мобилен телефон, които помагат за правилно и непрекъснато управление на паричните потоци. “Дори и да не си падате по такива средства, трябва да намерите начин да записвате разходите си някъде и да ги контролирате, да ги съпоставяте с приходите си и да правите равносметка за бюджета си поне веднъж месечно. Така ще се предпазите от появата на всякакви нови подли харчове за живот”, казва Спестовната кралица. Тя съветва често да се замисляме колко усилия и време ни отнема изкарването на дадена сума, която смятаме да похарчим. По думите ѝ така правят много богати хора, които имат уважение към парите. Те знаят много точно какви усилия са положили за изкарването им, затова не ги харчат с лека ръка. Освен това вярват, че нещата им винаги ще се нареждат към по-добро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Докато милиони хора по света остават без работа и се чудят как ще живеят след коронавируса, семейство Дейвид и Виктория Бекъм вече знае как. И къде. В апартамент, струващ 25 милиона долара, разкрива "Сън". И всеки цент си струва! Жилището е с разгъната площ от над три декара и се намира на върха на най-новия и най-луксозен небостъргач в Маями

Програма за откриване на болни от covid 19 с помоща на свръхсекретен военен софтуер, започват властите в Израел. За да бъдат локализирани потенциалните заразени с вируса ще се използват данни за движението на хората от мобилните им телефони. Програмата позволява автоматично да им бъде активиран GPS-а