Да намериш за децата си мащеха мечта

https://www.24chasa.bg/novini/article/8192516 www.24chasa.bg
Рио Фърдинанд често публикува снимки в инстраграм как трите му деца се забавляват с новата му съпруга.

Футболистът Рио Фърдинанд разкрива как се случва това

Mалко мъже имат сили да направят това, което стори английската футболна легенда Рио Фърдинанд. Само преди три години той разплака цяла Англия с участието си във филма “Да бъдеш майка и баща”. В него разказа за голямото си пропадане след смъртта на своята съпруга. 34-годишната Ребека умира за няколко месеца от агресивен рак, оставяйки го напълно неподготвен да се грижи за трите им деца.

“Никога не бях приготвял обяд през живота си. И всичките тези задължения. Е, водил съм децата на училище, но набързо. Ставах 10 минути преди да тръгнат. Съпругата ми ги обличаше, приготвяше, аз просто шофирах. Когато направих всичко сам за първи път, закъсняха ужасно”, разказва Фърдинанд. Но не това е най-големият проблем, а емоционалната подкрепа, която трябва да им осигури. и то когато самият той се чувства опустошен. “Постоянно размишляват защо нямат майка и аз нямам отговор на този въпрос, а трябва да им кажа нещо успокоително. И тъкмо когато си помислил, че вече се справяш, идва вечерта. Децата си лягат, оставаш сам. Не можеш да заспиш,  но не искаш да мислиш повече за това. Слизаш по стълбите и започваш да се наливаш с бренди”, споделя още футболната легенда. 

Cпоред него мачо културата във футболните среди е направила всичко още по-трудно. Като всяко момче, възпитано в съблекалните на стадионите да не проявява слабост и да не показва чувства, първоначално се затваря с дни в семейната спалня и плаче. Всеки опит за подкрепа възприема като неадекватен. “Когато бях утешаван, често си мислех: “Да, но на вас не се е случвало лично, нали?”. Мислех си, че това е като да те учи на шофиране някой без книжка. Но това беше моето невежество”, признава бившият капитан на английските национали. Трябва му доста време, за да се научи да комуникира с децата си и хората, които му оказват подкрепа.

Започва да го прави чак след като се улавя, че изведнъж разбира мотивите на самоубийците, които дотогава е смятал за някакви невероятни егоисти. Дава си сметка, че не може да причини такова нещо на децата си. По това време Лоренц е на 10 години, Тейт  - на 8, а Тия само на пет. Затова, когато успява да излезе от спалнята на плача и да се върне към живота си, решава, че трябва да направи нещо, за да помогне на други мъже, които са изгубили своята партньорка. Съгласява се на откровената изповед пред Би Би Си.

“Да бъдеш майка и баща” се появява през 2017 г. по британската телевизия и печели БАФТА за документалистика. Фърдинанд осъзнава колко важно е било решението му да участва във филма, след като напълно непознати хора го спират на улицата, за да го прегърнат и да му кажат нещо окуражително. Преди само го преследвали за автографи.

Затова и когато през миналата година от Би Би Си му предлагат да направят нов филм за него, не се двоуми дълго. Този път лентата е посветена на мащехата, която успява да намери за своите деца, и на тяхната обща битка да живеят като нормално семейство. 27-годишната риалити звезда Кейт Райт е с 12 г. по-млада от него. Когато между двамата започва любовен роман, от смъртта на Ребека са минали две години. Всички нейни вещи са все още в семейния дом и Рио и децата се стараят да поддържат реда, който тя е оставила. Кейт се съгласява да се пренесе при тях, тъй като и майката на футболиста почива от рак.

“Сърцето ми се късаше за тях. Всичко, което исках да направя, беше да се опитам да им помогна да са малко по-щастливи и да ги подкрепям колкото мога. Отказах се от работата си. Исках да направя всичко както трябва, но дори не знаех да готвя. Постоянно грешах нещо. Забравях да сложа спортен комплект в ученическа чанта или изпусках имейл от някойгоот учителите на децата. Усещах, че положението ми се изплъзва, и то пред много хора, които не ме искаха там. Не бях майка. Всъщност не бях свикнал дори да има деца около мен, но знаех, че ще направя всичко за тях”, признава Кейт. Опитва се да говори с Рио за своите притеснения, но не се получава, тъй като вижда, че той има да разрешава далеч по-големи проблеми. Няма и познати, които да са попадали в подобна ситуация.

Изненадващо нейна опора става най-добрата приятелка на Ребека. Тя я насърчава и да потърсят професионална помощ от психолог. “Помня как Кейт се опитваше да разговаря с мен, но всъщност никога не я слушах. Мислех си: “Имам три деца, които са загубили майка си и баба си. Бях загубил жена си и майка си. Какво значение има, че сте забравили нещо за детската школа?”. Исках я до мен, но не можах да видя колко трудно ѝ беше, защото бях погълнат от собствената си мъка. Тя беше далеч в списъка ми с приоритети”, връща назад лентата Фърдинанд. И макар да се допитва до децата още когато я кани на първа среща и след това заедно да ѝ избират годежен пръстен, първите им съвместни месеци не са никак леки. Съпротивата и на двете семейства двамата да се оженят е доста голяма. Бащата на Рио не си представя, че жена, която свободно се е разхождала по бикини в риалити шоу, може да бъде добра мащеха за внуците му. Близките на Кейт смятат, че се обрича на живот в сянката на Ребека, което всъщност се и случва през първите месеци.

Tя буквално започва да се задушава от всички снимки и вещи на първата съпруга и непрекъснатите сравнения с нея. След като и децата преминават консултации с психолог и се срещат с други малчугани, останали без майка, вземат общо решение, че е време нещата на Ребека да бъдат събрани в една стая и Кейт да може също да сложи свой отпечатък в дома. Това изненадващо проработва. Мащехата става по-уверена в стъпките си, дори помага на децата да пишат картички до Ребека за Деня на майката, след като разбира, че Рио продължава все още да ѝ пише писма, защото това го успокоява.

“И в приказките, и във филмите мащехите винаги са зли. Аз поне не съм виждала заглавие за някоя добра. Но се надяваме с този документален филм, който помогна на всички ни да погледнем на нещата и отстрани, да предизвикаме поне малка промяна”, споделя Кейт. Рио признава, че най-големият му син Лоренц е обобщил най-добре промяната, казвайки, че къщата е по-светла с идването на мащехата им.

Приказките, че втората майка е винаги зла, са мит

Редица проучвания показват, че мащехите не са зли, както ги представят в приказките, а именно те помагат на детето да преодолее раздялата със своята майка и постепенно да се впише в новото семейство. Дори и да не става дума за смърт, а само за развод, това силно се отразява на малчуганите. Често се изразява в нарушения на съня, агресивност, висока чувствителност, понижаване на успеха.

Проучване на канадски учени е установило, че сключването на нов брак е един от 6-те ключови фактора, които помагат на детето отново да се почувства щастливо. Раждането на бебе в новосъздаденото семейство също повлиява положително.

Английският преподавател по психология доктор Лиса Дудсън също прави задълбочени проучвания по въпроса, след като самата тя става мащеха. Дудсън открива, че най-висок стрес изпитват жените, които трябва да се грижат за доведени и биологични деца, а също и тези, които не са раждали. Като цяло при мащехите се наблюдават значително по-голяма тревожност и склонност към депресии в сравнение с биологичните майки и те имат далеч по-малка социална подкрепа. Затова Дудсън създава специални курсове за семейства с деца от различни бракове, на които учи всички замесени в подобни ситуации как да се справят с предизвикателствата, за да са щастливи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него