Китай е готов да засили сътрудничеството с НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/8193008 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Държавният съветник и министър на външните работи на Китай Уан И каза в петък, че Китай е готов непрекъснато да задълбочава диалога и сътрудничеството с НАТО, базирани на равноправието и взаимното уважение. Той заяви това по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на 56-та Конференция по сигурността в Мюнхен, предаде bulgarian.cri.cn.

Китай се застъпва за мира и следва различен път от този на предишните големи държави, т.е. стреми се към собственото си мирно разивите, както и печелившо сътрудничество с останалата част от света, каза Уан И.

Китай следва национална отбранителна политика, която има отбранителен характер, и разходите за отбрана на глава от населението са далеч по-ниски от тези на другите големи държави, каза още Уан И, добавяйки, че в отоговр на новата ситуаия със сигурността Китай също предлага нови концепции за съмвестна, всеобхватна и устойчива сигурност.

Между Китай и членовете на НАТО няма геополитически конфликти и конкуренция, а различните гледни точки по някои въпроси не трябва да са пречка за обмена и сътрудничеството между двете страни, каза още Уан И. Той изрази надежда, че Алиансът ще продължи да насърчава правилния възглед спрямо Китай и да го счита за приятел и партньор.

Столтенберг заяви, че НАТО е готов да си сътрудничи с Китай по въпросите свързани с Афганистан, Близкия изток, Ирак и контрола върху въоръжението. Той е уверен, че това сътрудничество ще бъде от полза за двете страни, както и поддържането на световния мир и сигурност. Столтенберг също изрази съчувствие и подкрепа към засегнатите от епидемията от новия коронавирус и увереност, че китайското правителство и народ час по-скоро ще се справят с нея.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България