Китай е готов да засили сътрудничеството с НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/8193008 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Държавният съветник и министър на външните работи на Китай Уан И каза в петък, че Китай е готов непрекъснато да задълбочава диалога и сътрудничеството с НАТО, базирани на равноправието и взаимното уважение. Той заяви това по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на 56-та Конференция по сигурността в Мюнхен, предаде bulgarian.cri.cn.

Китай се застъпва за мира и следва различен път от този на предишните големи държави, т.е. стреми се към собственото си мирно разивите, както и печелившо сътрудничество с останалата част от света, каза Уан И.

Китай следва национална отбранителна политика, която има отбранителен характер, и разходите за отбрана на глава от населението са далеч по-ниски от тези на другите големи държави, каза още Уан И, добавяйки, че в отоговр на новата ситуаия със сигурността Китай също предлага нови концепции за съмвестна, всеобхватна и устойчива сигурност.

Между Китай и членовете на НАТО няма геополитически конфликти и конкуренция, а различните гледни точки по някои въпроси не трябва да са пречка за обмена и сътрудничеството между двете страни, каза още Уан И. Той изрази надежда, че Алиансът ще продължи да насърчава правилния възглед спрямо Китай и да го счита за приятел и партньор.

Столтенберг заяви, че НАТО е готов да си сътрудничи с Китай по въпросите свързани с Афганистан, Близкия изток, Ирак и контрола върху въоръжението. Той е уверен, че това сътрудничество ще бъде от полза за двете страни, както и поддържането на световния мир и сигурност. Столтенберг също изрази съчувствие и подкрепа към засегнатите от епидемията от новия коронавирус и увереност, че китайското правителство и народ час по-скоро ще се справят с нея.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип