Божков в ареста или на свобода? Конфуз в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8194275 www.24chasa.bg
Васил Божков

В ареста ли е бизнесменът Васил Божков или е пуснат по негова молба от Центъра за задържане в Абу Даби. В неделя този въпрос не намери категоричен отговор. Оказа се, че дори прокуратурата е изненадана, защото досега нямало официално потвърждение, че Божков е в ареста повече от 2 седмици.

Новината, че обявеният за издирване бизнесмен е арестуван в Обединените арабски емирства, съобщи първо главният прокурор Иван Гешев на 31 януари. Тогава той направи уточнението, че все още от ОАЕ няма официално потвърждение. Два дни по-късно - на 2 февруари, по време на посещението си на варненското пристанище, главният прокурор обяви, че вече има официално потвърждение от емирствата.

“Изготвят се необходимите документи за екстрадицията му”, каза Иван Гешев. Очакваше се документите, около 120 страници, да бъдат преведени до края на миналата седмица.

Междувременно обаче в четвъртък стана ясно, че обвиненията срещу най-богатия българин са нараснали от 7 на 11, което наложи да се подготвят още документи. Така те достигнаха над 200 страници.
В неделя по обед сайтът “Банкеръ” съобщи, че Божков е бил освободен от Центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Той бил пуснат, слад като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по екстрадицията.

Последва съобщение от външно министерство: "България не е уведомявана официално от ОАЕ г-н Васил Божков да е освободен от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване дали изнесената информация е вярна".

Малко по-късно и БНТ съобщи, че собственикът на “Нове холдинг” бил пуснат от ареста в Абу Даби, но му е отнет задграничният паспорт.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък заяви пред Би Ти Ви, че "българската прокуратура не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест".

"Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта", заяви тя. Милева припомни, че дали Божков е освободен, няма нищо общо с искането за екстрадиция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип