Божков в ареста или на свобода? Конфуз в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8194275 www.24chasa.bg
Васил Божков

В ареста ли е бизнесменът Васил Божков или е пуснат по негова молба от Центъра за задържане в Абу Даби. В неделя този въпрос не намери категоричен отговор. Оказа се, че дори прокуратурата е изненадана, защото досега нямало официално потвърждение, че Божков е в ареста повече от 2 седмици.

Новината, че обявеният за издирване бизнесмен е арестуван в Обединените арабски емирства, съобщи първо главният прокурор Иван Гешев на 31 януари. Тогава той направи уточнението, че все още от ОАЕ няма официално потвърждение. Два дни по-късно - на 2 февруари, по време на посещението си на варненското пристанище, главният прокурор обяви, че вече има официално потвърждение от емирствата.

“Изготвят се необходимите документи за екстрадицията му”, каза Иван Гешев. Очакваше се документите, около 120 страници, да бъдат преведени до края на миналата седмица.

Междувременно обаче в четвъртък стана ясно, че обвиненията срещу най-богатия българин са нараснали от 7 на 11, което наложи да се подготвят още документи. Така те достигнаха над 200 страници.
В неделя по обед сайтът “Банкеръ” съобщи, че Божков е бил освободен от Центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Той бил пуснат, слад като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по екстрадицията.

Последва съобщение от външно министерство: "България не е уведомявана официално от ОАЕ г-н Васил Божков да е освободен от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване дали изнесената информация е вярна".

Малко по-късно и БНТ съобщи, че собственикът на “Нове холдинг” бил пуснат от ареста в Абу Даби, но му е отнет задграничният паспорт.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък заяви пред Би Ти Ви, че "българската прокуратура не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест".

"Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта", заяви тя. Милева припомни, че дали Божков е освободен, няма нищо общо с искането за екстрадиция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България