Партиен “съд” ще следи дали се спазва идеологията на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/8194374 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова и нейният заместник Кирил Добрев, които ще застанат един срещу друг в битката за председател на БСП, бяха поканени на дискусията.

Нинова, Добрев и опозиционери се събраха на неформален “честен разговор” без медии

Да бъде създаден своеобразен партиен съд, който да следи дали ръководството на БСП спазва програмата и идеологията и да бъде арбитър в подобни спорове - на принципа, на който контролната комисия решава споровете в устава.

Това е една от идеите, които са се зародили на дискусия за бъдещето на партията вчера при закрити за медиите врати.

Нейни организатори са Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев и Костадин Паскалев, а домакин на сбирката станал лидерът на БСП в София Калоян Паргов. Присъствали близо 60 души, сред които лидерката Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев, Румен Овчаров, евродепутатката Цветелина Пенкова, Ана Пиринска, Явор Гечев, Емил Райнов и др.

Дискусията се провежда 10-ина дни след като 25 известни социалисти начело с Янаки Стоилов изпратиха обръщение до Националния съвет. Сегашното състояние и поведение на БСП не дават убедителни доказателства, че тя е управленска и обществена алтернатива, се казва в него. Те призовават да се използва предизборната кампания за соцлидер, за да се изведат на преден план въпросите за идеите, политиката и организацията на партията. Целта е да се провокира дискусия, чрез която да се оформят идеи, които да се поставят на обсъждане от юбилейния 50-и конгрес през май.

Това беше един честен разговор за състоянието на БСП и предизвикателствата пред нас, говорихме за лошите практики, за зависимостите, разказа участник в срещата вчера.

Първо трябва да се проведе дискусията за бъдещето на БСП и държавата, на база на която да се реши кадровият въпрос, заявил при откриването на срещата Калоян Паргов. Да се осъзнаем навреме, за да не изпаднем в ситуацията “Всички вкупом съгрешихме и станахме излишни”, обърнал се той към другарите си и ги призовал да търсят не това, което ги разделя, а онова, което ги обединява.

“БСП трябва отново да бъде прогресивна партия. В миналото в нея са членували всички новатори и визионери. Днес по-голяма част от нашите сбирки са посветени на миналото и носталгични спомени. Трябва да положим усилия да върнем този кръг от хора отново при нас”, заявил зам.-шефът на партията Кирил Добрев. Това било възможно, ако левицата се превърне в подходяща платформа за тези хора - те да бъдат чути и подкрепени.

Добрев поискал БСП да се превърне в партия от мрежови тип, в който да бъдат включвани хора с мнение, неправителствени организации. Тогава ще имаме организационно бъдеще, убеден бил той. Съветите по различните политики в БСП пък трябвало да бъдат кабинети в сянка, в които всеки има своята роля и тема, която да развива и отстоява експертно. “Целта ни не може да бъде просто да свалим Борисов и правителството му. Смисълът е да покажем, че след него може да бъде по-хубаво”, заявил Добрев.

Нинова говорила за прекия избор и лансирала идеята дали той да не бъде разширен - не само за лидера, но и за председателите на местните структури, дори и за депутатските листи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата