Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8195541 www.24chasa.bg

В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три, припомни Овчаров. Нина Чилова беше министър на културата тогава и с екип подготвяхме новия закон. Аз съм един от първите, които видяха на живо тези предмети. Предложиха ми работа, но отказах, защото тогава не беше ясно какъв е произходът на тези предмети. През 2008 г. този закон бе приет, обясни Овчаров.

В този закон се обяви категорията „държател“ - хора, на които се даваше 6 месеца ако не може да докаже произхода, той да остава държател т.е. може да държи тези предмети, но да не може да ги продава, а след смъртта му те да останат в полза на държавата. Този член бе даден на Конституционния съд от Гиньо Ганев и бе премахнат, припомни историкът.

Изложбата от 2007 в Европейския парламент на предмети от колекцията на Васил Божков е на неща, които към онзи момент не са били регистрирани, каза проф. Овчаров.

По-късно министърът на културата Боил Банов се обяди в студиото на Би Ти Ви, за да уточни, че на регистрация подлежат, а следователно и на проверяване, само малка част от предметите от колекцията, които са обявени като музей. Министерството нямало правомощия да проверява предметите - над 2700, които са на частното лице Васил Божков. Изложбите в чужбина са правени с предметите, собственост на частния музей, а не на частното лице Васил Божков.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров запълни времето си без тенис с онлайн концерт. Той наблюдава на живо изпълненията на любимците си от "Бекстрийт Бойс". От групата зарадваха феновете си в интернет с някои от големите си хитове. Всеки от тях пееше от дома си. Най-добрият ни тенисист ги изгледа на лаптопа си. Той сподели с феновете си история в инстаграм как се

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям

Защитникът на "Левски" Холмар Ейолфсон е пърият участник в новата рубрика на клуба. Исландецът "отвори" дома си за феновете на "сините" чрез видео, което сам направи. Той показа къщата в родината си и своете семейство. Оказа се, че фамилията скоро се е нанесла там и тя не е довършена. Затова се оказа