"Липсата на Запад" и смущението на Пелоси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8195614 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

„Но защо въвеждането на 5G технологията на „Хуауей" в западните страни застрашава политическата система на Запада? Наистина ли смятате, че демократичната система е толкова крехка, че високотехнологичната компания „Хуауей" може да я застраши?" Това каза опитната китайска дипломатка Фу Ин пред председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, предаде bulgarian.cri.cn.

На конференцията по сигурността в Мюнхен на 14-ти Пелоси обвини Китай, че се опитва да изнесе „дигитална диктатура" чрез компанията „Хуауей" и заяви, че Китай налага икономически реваш срещу страните, които все още нямат технологиите на „Хуауей". В отговор, Фу Ин каза, след началото на политиката за реформи и отваряне към света преди повече от четиридесет години, компании като „Майкрософт", IBM и „Амазон" са стъпили в Китай и продължават да са там, а техните технологии не са застрашили политическата система на Китай, а напротив, помагат ѝ да успее.

Под аплодисментите на присъстващите към изказването на Фу Ин, Пелоси се смути, като каза, че китайските компании като „Хуауей" не са независими. Съгласни ли са с това твърдение европейските приятели на Пелоси? „Смятам, че не", каза Фу.

Членът на Държавния съвет и министър на външните работи Уан И посочи, че много държави, като Великобритания и Германия, „не слушат сляпо лъжите и са готови да предоставят благоприятни условия за лоялна конкуренция за чуждестранните компании, включително и „Хуауей". „Защо САЩ не могат да приемат че компании от други страни също могат да усвоят съвременни технологиите? Защото те не искат другите държави да се развиват и да са силни?", попита той.

Преди няколко дни вестник „Вашингтон пост" съобщи, че контролираната от ЦРУ компания Crypto AG предоставя тайни услуги на шпионите на няколко западни страни, включително САЩ повече от половин век, за да пробият кодовете, които други държави изполдват за криптиране на файлове.

Секретният проект на САЩ с кодово име „Рубикон" засегна повече от 120 страни по света. „Вашингтон пост" иронично коментира: „Обхватът и продължителността на този проект помага да се обясни ентусиазма на САЩ към глобално подслушване, разоблечено от Едуард Сноудън през 2013 г."

„Режимът за глобален мониторинг" ли трябва да бъде модела на „свободните компании" според Пелоси?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)