Лиу Кун: Пекин ще намали "ненужните разходи" на фона на епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8195629 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Китайското правителство ще намали ненужните разходи на фона на епидемията от новия коронивариус, която доведе до снижаване на приходите за бюджета и нарастване на харчовете, се казва в статия на финансовия министър Лиу Кун, публикувана в неделния брой на списание „Циушъ", теоретичният орган на управляващата комунистическа партия.

„Правителството иска да гарантира, че местните власти няма да обременени с нарастващи дългове в този критичен период", коментира Кун И, професор от Университета за финанси и икономика в Тиендзин. цитиран от bulgarian.cri.cn.

Според него, местните власти трябва да се научат да правят разходите си „по-ефективни", като внимателно преценят дали проектите, в които инвестират, могат да се изплатят. Те трябва да ускорят структурните реформи за пускане на пазара на социалните услуги.

„Мисля, че епидемията от коронавируса създава възможност, която тласка местните реформи в тези посоки", добавя той. Кун И отбелязва също, че правителството все още трябва да харчи за „ключови отрасли", за да стимулира икономическия растеж.

Въпреки финансовия натиск, Китай ще продължи с политиката за намаляване на данъците, за да подкрепи бизнеса и реалната икономика. Според министъра, правителството ще се погрижи данъците за важни отрасли като производството да намалят значително през тази година. Пекин ще намали също така ДДС върху приходите, генерирани от доставката на материали за профилактика на коронавируса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха