Лудовик Орбан: Местните избори в Румъния може да са на 14 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8198257 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Временният премиер на Румъния Лудовик Орбан заяви днес, че местните избори в страната най-вероятно ще се състоят на 14 юни, предаде Аджерпрес.

"31 май и 7 юни са християнски празници. Това е Петдесетница и би било неуважение към християните да определим дата за изборите на 31 май или 7 юни. Следователно, най-вероятно изборите ще бъдат около датата 14 или най-късно 21 (. . .) Датата 14 ми се струва абсолютно разумна. През май можем да организираме избори само на 24 май. Аз бих се радвал да са на 24 май, защото честваме 145 години от учредяването на Национално-либералната партия (НЛП). Но трябва да претеглим много добре всички процедури, защото има предизборни процедури, които трябва да се извършат", посочи лидерът на НЛП, който отново бе номиниран за премиер, след като правителството му беше свалено с вот на недоверие в началото на месеца.

Той подчерта, че целта на НЛП е свикване на предсрочни избори, тъй като е "много трудно да се поддържа нормална връзка" между правителството и един парламент, който "е в състояние да гласува всичко, което смята, че ще доведе до допълнителни гласове", информира БТА. 

Орбан също така заяви, че е за предпочитане местните и парламентарните избори да се състоят на възможно най-близки дати.

"Конституционният срок, в който трябва да бъдат отхвърлени две правителства, е 60 дни. Ние започнахме процедурата на 10 февруари. Срокът изтича на 10 април. Ако на 11 април президентът на Румъния разпусне парламента след изпълнение на конституционните условия, изборите може да бъдат организирани около същата дата (на местните избори)", посочи Орбан.

Той отбеляза, че трябва да се анализира много добре конституционният контекст, напомняйки, че преди време е имало решение на Конституционния съд по тази тема.

"Все пак е добре да бъдат колкото се може по-близо, така че да се направи само една предизборна кампания", посочи временният премиер на Румъния.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени