Сърбия и Русия задълбочават сътрудничеството си в отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8198367 www.24chasa.bg
Александър Вулин СНИМКА: Ройтерс

Сътрудничеството на Сърбия и Русия в областта на отбраната се развива според Декларацията за стратегическо партньорство и ще продължи да се задълбочава, бе констатирано днес на среща на министрите на отбраната на двете страни Александър Вулин и Сергей Шойгу в Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА.

По данни на сръбското министерство на отбраната само през 2019 г. в рамките на военното сътрудничество с Руската федерация са реализирани 94 дейности, докато в периода от 2000 до 2012 г. броят им е бил незначителен.

Вулин каза, че Сърбия се нуждае от силна армия, защото тя е гарант за стабилността и неутралитета на държавата, и благодари за военнотехническата помощ, която Руската федерация предоставя на сръбската армия.

Сръбският министър заяви, че е недопустимо формирането и въоръжаването на армия в Косово, и изрази особена загриженост от липсата на реакция от страна на Европейския съюз, НАТО и всички, които гарантират изпълнението на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

Шойгу от своя страна даде висока оценка на нивото на двустранното сътрудничество в отбраната. Като най-добър показател за това сътрудничество той посочи, че вече са организирани шест съвместни военни учения, на които двете армии са показали професионализъм и високо ниво на подготовка и са демонстрирали своите приятелски отношения.

Днешното посещение на Шойгу в Белград е деветата му среща с Вулин от назначаването му за министър на отбраната на Сърбия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип