Конспирации за коронавируса: биооръжие, опити с прилепи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8198511 www.24chasa.bg
Учени се надпреварват да открият ваксина за КОВИД-19, а междувременно хората търсят в интернет съвети как да се пазят и лекуват СНИМКА: РОЙТЕРС

Бил Гейтс имал пръст в заразата, за да намалее населението на планетата, твърдят фенове на заговорите

Две трети от населението на Земята може да се зарази от новия коронавирус, наречен от специалистите КОВИД-19, предупреди експерт от Световната здравна организация. Друг негов колега посочи, че около 50 000 души вероятно се заразяват всеки ден само в Китай, но това остава скрито заради дългия инкубационен период без симптоми.

Всички тези прогнози, изречени от авторитетни учени, звучат достатъчно страшно, за да накарат човечеството да се замисли за края на света. А началото на епидемията в Китай бе обвито в такава цензура, че нямаше как въображението на авторите на конспиративни теории да не се развихри.

Тъй като произходът на вируса все още не е доказан категорично, сред първите заподозрени

се оказаха

секретните

лаборатории

за биооръжия Още повече че заразата плъзна непосредствено преди китайската Нова година - идеалния момент за глобално разпространение.

Според една от версиите вирусът е бил създаден в тайна лаборатория в самия Китай. По силата на съвпадението или не, на територията на Ухан - 11-милионния град, който стана епицентър на заразата, от две години работи засекретен институт по вирусология. Целта на лабораторията е да се бори с новите вируси и в нея се правят експерименти с най-опасните зарази като ебола и едра шарка. Възможно е вирусът да се е изплъзнал индицентно от този секретен център, твърдят конспиролозите.

В понеделник тази теория се наклони към реалността, след като двама китайски учени обявиха, че вирусът вероятно наистина е тръгнал от лабораторията, където се правели опити с коронавируси при прилепи. Работещ в нея им разказал как веднъж бил нападнат от прилепи и кръв от тях се разляла по кожата му. Научният център веднага опроверга възможността нулевият пациент да е негов служител.

Появи се и версия, че вирусът е американско етническо биооръжие, защото засяга основно азиатци. Ухан е ударен неслучайно - това е един от най-големите транспортни центрове в Китай, което гарантира, че заразата ще се разпространи бързо навсякъде.

Колкото до причините да бъде пуснато оръжието, те изглеждат очевидни - отношенията между Китай и САЩ са изострени докрай заради търговската война. Усложнената ситуация в Китай би могла бързо да засегне и съседна Русия - друг стратегически противник. Част от същата теория е обвинението, че САЩ имат ваксина, но я крият.

Руският Първи канал - официална държавна медия - надълго и нашироко представи тази теория, като водещият не пропусна да се подиграе с американския президент Доналд Тръмп. Според Кирил Клейменов произходът на коронавируса бил подсказан от етимологията на думата, която съдържа “корона”. Преди да стане президент,

Тръмп организирал

конкурси за

красота и

раздавал корони,

т.е. той е

отговорен за

коронавируса

Ще кажете, това са пълни глупости, възкликва Клейменов. Но след това пуска обстоен репортаж за конспиративните теории, сочещи към САЩ, което накара много хора в Русия и извън нея да възприемат думите му за чиста монета.

Друг фейк, плъзнал по съмнителни сайтове, е, че Бил Гейтс стои зад създаването на вируса. Теорията се базира на дейността на британския институт “Пирбрайт”, финансиран от създателя на “Майкрософт”, който преди пет години получи патент за разработване на ваксина срещу птичия коронавирус. Според авторите на конспирацията Гейтс е решил да използва вируса за намаляване на населението на планетата. Дезинформацията толкова се разпространи, че институтът “Пирбрайт” бе принуден да пусне опровержение.

Евреите също

бяха намесени

в създаването на коронавируса от конспиративните теории. Целта им била да го използват, за да укрепят властта си над света. Епидемията предизвика антиеврейски колажи, твърди неправителствената организация ADL, която се бори с антисемитизма по света.

Има и други зловещи ментета. В началото на новата заплаха тръгна слух, че заразените ще бъдат убивани, и това подлуди хората.

Имаше дори твърдения, че коронавирус не съществува, а това е начин вниманието на световното население да бъде отклонено от други тежки проблеми.

В мрежата: Алкохолът и чесънът лекуват. СЗО: Няма доказателства

В края на миналата седмица бе публикувано изследване, според което фалшивите новини около коронавируса са нараснали дотолкова, че могат да влошат епидемията. Става дума за многобройни лъжливи интернет съвети за предпазване и лечение, които объркват хората и ги карат да действат погрешно.

Един от британците, преживели заразата, например разказа, че е оздравял само с уиски и мед. Как да не му повярваш! Човекът се е отървал. Наложи се СЗО да опровергава: твърдият алкохол не помага, той може само да доведе до алкохолно отравяне.

Заради подобни слухове Световната здравна организация създаде на сайта си раздел за опровергаване на фейкове. Ето някои от тях:

Сешоарите за ръце убиват ли новия коронавирус?

Не. Много по-добър начин за предпазване е почистването на ръцете с кърпички на спиртна основа или просто честото им миене със сапун и вода.

Могат ли ултравиолетовите лампи да унищожат вируса?

Не. Те не трябва да бъдат използвани за стерилизация на ръцете или други части от кожата, защото ултравиолетовото лъчение може да предизвика дразнене.

Ефикасни ли са термокамерите за откриване на заразени?

Ефикасни са за откриване на хора, които имат температура заради инфекция с коронавируса. Но не могат да откриват заразени, които още не са развили температура. Инкубационният период е между 2 и 14 дни и заразените стават фебрилни едва когато се разболеят.

Безопасно ли е да се получават писма или колети от Китай?

Безопасно е. Според проведени изследвания КОВИД-19 не оцелява дълго върху предмети като писма и колети.

Домашните любимци пренасят ли коронавируса?

За момента няма доказателства, че куче или котка могат да бъдат инфектирани. Но винаги е добре ръцете да се мият след контакт с домашните любимци. Това предпазва от други бактерии.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли от новия вирус?

Те не могат да осигурят защита срещу него. Този вирус е нов и различен и срещу него трябва да бъде създадена собствена ваксина. В много страни вече се работи по нея, но тя ще е в употреба едва след 18 месеца.

Трябва ли носът да се промива редовно със солен разтвор, за да се избегне инфекцията?

Няма доказателства, че това предотвратява инфекцията с коронавируса. Проминавето на носа със солен разтвор помага само за по-бързото възстановяване от обикновена настинка.

А яденето на чесън предпазва ли?

Това е здравословна храна с антимикробни свойства. Но при сегашната епидемия няма доказателства чесънът да действа предпазно.

Възрастните по-уязвими ли са на новия вирус?

Засегнати са хора на всички възрасти. Възрастните и онези, които са имали предходни заболявания като астма, диабет, сърдечни болести, са по-уязвими и боледуват по-тежко от пневмонията, причинена от коронавируса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България