Нови документи за Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8198644 www.24chasa.bg
Корицата на книгата

Там е и снимката, използвана за издирването му

В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски.

Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”.

Сред материалите е най-ранният документ за заловената му снимка, използвана за неговото издирване. От нея за пръви път научаваме и за това, че турската полиция има в ръцете си много важни доказателства, уличаващи Апостола в подготовка на въстание - двете последни писма от Любен Каравелов до него.

Тя се е добрала до тях вероятно преди Васил Левски да ги получи чрез куриери. Сред документите се намира и самата фотография на Васил Левски. Тя е изключително важна, защото доказва по коя точно снимка е издирван.

На нея той е представен в близък план - седнал. Заснет е до под кръста. Вижда се и верижка на джобен часовник.

Фотографията вероятно е направена през пролетта на 1872 г., докато Апостола пребивава в Букурещ във връзка с Общото събрание на БРЦК. Той поръчва на студиото да му изкарат няколко елипсовидни портрета, на които да е изобразен в бюст, но напуска румънската столица, без да дочака да ги получи.

Изпраща две писма до сподвижниците си Олимпи Панов и Данаил Попов, в които им пише, че очаква да му доставят снимките в Българско. Това вероятно не се случва до неговото залавяне на 27 декември 1872 г.

От документите става ясен съставът на смесената комисия в София, която заседава от 31 октомври 1872 г. – преди пристигането на извънредната комисия от Цариград, както и наградените с различни ордени и звания полицейски и административни служители, участващи в издирването и разследването. От опис на иззетите вещи и оръжия на комитетските дейци и участниците в обира се разбира с какво въоръжение са разполагали те. Иззети са общо 86 бр. различни видове огнестрелно оръжие и 6 бр. хладно, вкл. „украсената в златисто сабя” на главатаря на обирджиите на хазната и неговата „новопроизведена пушка с жило”. 

За първи път в тези документи за Димитър Общи се среща информация, че той е правил опит за самоубийство по нареждане на Влашкия комитет и тетевенските чорбаджии х. Станьо Врабески и Петко Милев.

Материалите на български език потвърждават и известни факти за конфискуваните от властта комитетски книжа в Тетевен и Орхание. Те включват Устав на БРЦК, квитанции за събирани суми – празни и попълнени от комитета в Тетевен, както и окръжно писмо на БРЦК от 14 юни 1872 г. Сред тях особено интересни са квитанциите за събрани суми. Те са за 54 гр. и за 500 гр. и са попълнени броени дни преди обира на хазната – на 9 и 15 септември 1872 г. – от Дервиш-оглу Мехмед Карджълъ (псевдоним на Тетевенския комитет). Предполага се, че са подписани и подпечатани от секретаря на комитета даскал Иван Фурнаджиев.

Разчитането на документите е направено от доц. Стефан Андреев, а преводът от проф. Иван Добрев. Текстът на гърба на снимката на Васил Левски е разчетен и преведен от проф. Орлин Събев.

Дали османските полицейски служби и тайни агенти сами стигат до фотографията, или са намесени българи или румънци, това е невъзможно да се определи от наличните свидетелства. Продължават да стоят въпросите кога, къде и как “фаталната” снимка на Апостола попада в ръцете на властта.

Музей “Васил Левски” продължава работа по превода и на останалите документи, открити през 2018 г. в архива в Истанбул.

Най-ранният от тях е още отпреди осъществяването на Арабаконашкия обир и съдържа информация за комитетската дейност и Васил Левски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип