Българинът пести 4 пъти повече от преди 10 г., има 2 пъти по-малко заеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/8199245 www.24chasa.bg
Българинът пести 4 пъти повече от преди 10 г., има 2 пъти по-малко заеми

Разходите за здравеопазване с 44% ръст за 1 година

През 2019 г. за първи път от десетилетие насам разходите на българското семейство за изплащане на заеми са паднали под средното ниво от 300 лв. годишно. Това показват данните на НСИ за домакинските бюджети през миналата година, публикувани в понеделник.

През цялата 2019 г. българското домакинство е направило средно 13 187 лв. разходи, което е с 2,1% повече от предходната 2018 г. От тези разходи за изплащане на заеми са отивали незначителна част - средно 293 лв. за цялата година. Предната година тази сума е била 300 лв.

Трендът е този разход да намалява през последните години, като цифрите са били най-големи в най-тежките години на кризата: през 2012 г. са скочили от дотогавашните 322 на 404 лв., а следващата 2013 г. са стигнали 486 лв. годишно (Виж инфографиката). Цифрите се отнасят за разходите на цялото домакинство.

През същия период се наблюдава и противоположен тренд за разходите, които прави семейството за влогове. През 2010 г. този разход е бил средно 192 лв. годишно, но през 2011 г., когато кризата са развихри, падна на 112 лв. След това обаче започва плавно да се увеличава и през 2019 г. сумата е вече 832 лв. годишно, т.е. българинът е спестявал 4,3 пъти повече, отколкото преди 10 години.

В доходите, разходите и потреблението на домакинствата през 2019 г. продължават трендовете, които са забелязвани и преди: доходите и разходите растат, делът на разходите за храна намалява за сметка на разходите за жилището, а потреблението се измества все повече към по-здравословни храни.

Разходите на домакинствата, които нарастват с най-много в края на 2019 г., са тези за здравеопазване - с цели 43,6%, в сравнение със същото тримесечие на предишната година. За цялата година ръстът на тези разходи е 18%. През 2019 г. не е имало толкова значително поскъпване на лекарствата или вдигане на потребителските такси, т.е. най-вероятно този ръст идва от значителното нарастване на хоспитализациите, което вдига и разходите на хората за лечение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г