"Държавен вестник" обнародва Закона за хазарта

https://www.24chasa.bg/novini/article/8199832 www.24chasa.bg
Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби. СНИМКА: Велислав Николов

Два са сценариите за неизплатените печалби - изплащане на всички или обявяване в несъстоятелност

От петък талоните на Националната лотария трябва да изчезнат от всички места, на които сега може да се купят. Лотарийни билети вече ще се продават само от държавното тото. Днес изтича 3-дневният срок след обнародването в “Държавен вестник” на промените в Закона за хазарта.

Приетите на извънредно заседание на парламента текстове предвиждат лотарийни игри да не бъдат организирани от частни хазартни оператори. Българският спортен тотализатор ще бъде единственият организатор на такива игри. Забранява се и продажбата на талоните на места извън тотопунктовете, както и на други места, като например големи търговски вериги или павилиони.

Продавачите

задължително

трябва да имат

договор с

тотализатора

за това, а предлагането им трябва да става на специални места, на които има голям надпис “Лотария”. Още преди да се появят промените в закона, тотото започна да предлага лотарийни билети в пунктовете си.

Два са основните нерешени проблема, след като депутатите решиха държавата да получи монопол над тези игри, но се отказаха от текст на вносителя Валери Симеонов, според който частните оператори, чиято дейност се прекратява, трябваше да учредят банкови гаранции в полза на държавата. Чрез тях трябваше да се осигурят неизплатените печалби на лотарията, както и да бъдат възмездени търговци, купили талони, които ще останат непродадени. Предложението фиксираше и краен срок за погасяване на задълженията по неизплатени суми.

Това предизвика в края на миналата седмица

призив на

търговци

държавата да

реши въпроса с

непродадените

лотарийни билети

на частни фирми, които трябва да бъдат иззети и унищожени след влизането в сила на Закона за хазарта. Ако искането им не бъде изпълнено, те обявиха готовност за протести, както и за завеждане на колективен иск срещу държавата.

Реално промените в закона засягат малките търговци, купили талони, които няма да могат да продадат до влизането на закона в сила, като през същото време продажбите са паднали и няма как да бъдат покрити разходите им.

Още при приемането на поправките и финансовият министър Владислав Горанов, и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заявиха, че проблемът с неизплатените печалби е частен търговски спор и държавата няма намерение да се намесва в разрешаването му. Дистрибуторите на билети категорично отказаха да приемат такова обяснение, защото са платили талончетата и всички данъци. Според техните сметки

непродадените

билети са на

стойност между

27 и 35 млн. лв., които се намират в хиляди търговски обекти в цялата страна. Търговци и дистрибутори обявиха, че настояват представител на държавата да опише талоните, те да бъдат предадени за унищожение, а сметките на организаторите на Националната лотария да бъдат отблокирани, за да им бъдат изплатени дължимите суми.

Другият “горещ картоф”, чието разрешаване предстои, е този с неизплатените печалби. В края на миналата седмица Комисията по хазарта обяви на сайта си обяснения за предстоящите промени. От институцията подчертаха, че с обнародването на промените лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ако са организирани от друг оператор извън

държавното тото,

са нелегитимни,

защото

лицензите им

се прекратяват

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

“Добър съвет към българските граждани е да спрат да купуват талони. Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник”, посъветва хората и вносителят на поправките Валери Симеонов.

Юристи обаче са категорични, че отнемането на лицензите не отменя задължението им да изплащат вече предявени печалби. Става дума за големи печалби, които се изплащат по схема за години напред. Деликатността на ситуацията се състои в това, че

може да засегне

не само

лoтoмилиoнeри,

a и хoрa c

пo-мaлки

пeчaлби,

кoитo не са им изплатени към датата на отнемане на лиценза.

Според експерти, след като правото да се организират лотарийни игри бъде отнето, то към всеки казус с дължими суми трябва да се прилагат oбщитe уcлoвия нa игритe и oбщoтo грaждaнcкo зaкoнoдaтeлcтвo, което означава, че може да се наложи всеки, който има претенции към организаторите, да води дело, за да си получи парите.

Все повече експерти смятат, че ако бъдат заведени множество единични или няколко колективни иска, то фирмите, които остават без лиценз и с дължими печалби, предявени преди датата на отнемането му, ще посочат като причина за неизплащането обективни обстоятелства, независещи от тях. Впрочем това е записано и в повечето общи условия на някои от лотарийните игри,обявени на сайтовете на организаторите, установи проверка на “24 часа”. Текстовете са почти идентични и определят като форсмажорни обстоятелства всички, които не зависят от компанията организатор и са обективно непредвидими и невъзможни за предотвратяване от нея. Ако съдиите приемат за основателно такова тълкуване, то на практика задълженията ще бъдат oпрocтeни чрез съдебни решения. Единствените суми, които ще останат като дължими, е връщането на цената на талона.

Запознати с плановете на засегнатите от закона компании смятат, че е напълно възможно лoтaриятa дa бъдe ocъдeнa, чe дължи съответните суми, нo да изпадне в неплатежоспособност и да обяви фалит. Същият сценарий може да се случи и по искане на един или няколко по-големи кредитора на затворените компании, включително и на държавата. В подкрепа на това опасение е и фактът, че компаниите, които ще бъдат затворени, нямат друга дейност или активи, които да обезпечат задълженията им. Ако се развие този вариант, тогава всеки, който е минал през съд и е доказал, че лотарията му дължи пари, ще бъде признат за неин крeдитoр в бъдещо прoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт. Вероятно ще се наложи и вещи лица да определят кoй кoлкo щe пoлучи, но най-големият въпрос при такъв вариант е дали изобщо щe имa имущecтвo, кoeтo дa бъдe ocрeбрeнo зa изплaщaнe нa пeчaлби. Още повече че, както се твърди, и запорираните от НАП сметки на компании, свързани с бизнесмена Васил Божков, не показват големи наличности.

Затова и все по-малко експерти допускат благоприятния сценарий – затворените частни оператори да изплатят коректно печалбите на играчите и дължимите суми на дистрибутори и търговци за продажбата на талоните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване