Медицинският университет в Плевен обяви ранен прием

https://www.24chasa.bg/novini/article/8200370 www.24chasa.bg

ВУЗ-ът провежда изнесени кандидатстудентски изпити

За първа година Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) обявява ранен прием в четири бакалавърски специалности – акушерка, медицинска сестра, медицински лаборант, опазване и контрол на общественото здраве. До 21 март кандидатите могат да заявят желанието си за участие в ранния прием, като посочват само една от изброените специалности онлайн чрез информационната система.

За поредна година висшето училище провежда предварителни и изнесени кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности. Освен в Монтана, Видин, Враца и Велико Търново кандидат-студентите ще се явят на тест по биология и в Разград.

Те ще имат право на прием в 10 специалности, водещи до придобиване на образователно-квалификационни степени «Бакалавър» и «Професионален бакалавър». По време на изнесените изпити кандидат-студентите могат да се явят на тест по биология за бакалавърските специалности «Акушерка», «Медицинска сестра», «Медицинска рехабилитация и ерготерапия», «Помощник-фармацевт», «Медицински лаборант», «Рентгенов лаборант», «Опазване и контрол на общественото здраве», «Медицинска козметика», «Социални дейности в здравеопазването» и «Социални дейности» (платено обучение).

За поредна година Медицинският университет в Плевен ще заложи и на успешното провеждане на предварителна изпитна сесия на място през март и април. Резултатите от нея имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити. Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 22 март. Периодът за подаване на документи на място и онлайн е от 7 до 18 март.

В същия период се приемат документи и за изпита по биология за магистърските програми по «Медицина» и «Фармация». Изпитът по химия за «Медицина» и «Фармация» е на 5 април, а подаването на заявления е от 7 март до 1 април.

Медицинският университет в Плевен предлага обучение по 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Висшето училище привлича все повече български и чуждестранни студенти с облика си на новатор и пионер в развитието на роботизираната хирургия и телемедицината. От няколко години студентите се обучават на високотехнологична 3D медицинска маса за виртуални дисекции, вече функционира и 3D студио за обучение чрез демонстрации на хирургия на живо в телекомуникационния ендоскопски център. По този начин студенти, докторанти и специализанти имат възможност да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга.

От 2020 година МУ-Плевен надгради иновативния си имидж с разкриване на лаборатория за обучение в среда на виртуална реалност VR по европейски проект за изграждане на център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, финансиран от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с подкрепата на европейските структурни и инвестиционни фондове. Целта на специално оборудваното VR студио е изграждане на цялостен процес за обучение на студенти, млади лекари и хирурзи чрез 360-градусово наблюдение на хирургични манипулации във виртуална реалност (VR) с помощта на VR очила. От високотехнологичното студио могат да се наблюдават както операции и манипулации в реално време, така и предварително записани такива.

«Успяваме заедно!» е мотото на кандидатстудентска кампания 2020 на МУ-Плевен. На сайта на висшето училище www.mu-pleven.bg в раздел «Прием 2020» е публикувана пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени