В Португалия палят умишлени пожари, за да няма трагедии през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8200618 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Португалия полага цяла набор от мерки, за да не се повтори трагедията от 2017 г., когато над 100 души загинаха в горски пожар, пише "Евронюз", цитиран от БГНЕС.

Пожарникарите умишлено подпалват критични места от гората в няколко района, защото в зимния сезон лесно могат да угасят пламъците, след като са унищожили ненужните треви и храсти.

Властите дори наемат стада кози, които използват тревата и храстите като храна и по този начин унищожават потенциално опасните шубраци.

Най-спорен е методът с изсичане на дървета и друга растителност. Понеже по-голямата част от загиналите през 2017 г. намериха смъртта си на пътя, обградени от пламъци, беше разпоредено всяка растителност около основен път да бъде изсечена поне на 3 метра от всяка страна.

Това предизвика известно напрежение сред собствениците на земята, разчиствана от властите. Португалия е страната в ЕС с най-висок процент частна собственост на земята - цели 97%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал