200 капсул-детонатора на бившия военен взривиха къща в Дупница (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8200922 www.24chasa.bg
Кадър: бТВ

Около 200 броя капсул-детонатори и 5 кг пресовки взривно вещество "скаленит" е имало в дома на бившия военен Никола Паунов /76 г./, който предизвика пожар в Дупница, съобщи БТА.

Сигналът за пожара е постъпил снощи около 23,25 часа, в спомагателна постройка към имота на ул. "Жива вода" в Дупница.
Огънят и взривилите се боеприпаси са унищожили лека постройка, 2 кубика дърва, инструменти и машини, спасени от опожаряване са три сгради. При първоначалния оглед на място са открити 2 торби с боеприпаси.

По разпореждане на началника на РУ Дупница Борислав Динев снощи огледът е бил преустановен, тъй като е имало опасност за служителите на полицията. Действията са продължили днес сутринта, пристигнали на място са и служители на СОБТ.

При повторния оглед е установено наличието на 200 броя капсул-детонатори и 5 кг пресовки с надпис "скаленит".

Живеещите в непосредствена близост са били евакуирани, а районът е бил отцепен.

76-годишният Никола Паунов е бивш военен, който до 1982 година е работил в армията, в поделението в с. Самораново, община Дупница, а след това е работил като "бомбаджия" в мини "Бобов дол". Предстои да бъде установено от къде той се е сдобил с незаконните взривни вещества.

За незаконно притежание на взривове законът предвижда ефективна присъда лишаване от свобода. Снощи бившият военен е бил настанен в болница, след получени обгазяване и леки обгаряния. Днес той е задържан за срок от 24 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал